150 anys del Petrólio

Fundació Mutua Levante, El Nostre Ciutat, el Campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Alcoi, han col·laborat en l’organització d’una programació d’activitats que es compon de dues conferències i l’edició i presentació de dos llibres entorn dels Fets del Petroli, ocorreguts a Alcoi ara fa 150 anys

Presentació de les activitats. MAURO CENTENO

Enguany es compleix el 150 aniversari dels coneguts com Fets del Petrólio i, amb aquest motiu, quatre entitats de la ciutat han conjuminat sinergies per tal de dur a terme un programa commemoratiu. Hi haurà dues conferències i el llançament de dos llibres que es lliuraran gratuïtament amb el periòdic El Nostre

Fundació Mutua Levante, El Nostre Ciutat, el Campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Alcoi, han col·laborat en l’organització d’una programació d’activitats que es compon de dues conferències i l’edició i presentació de dos llibres entorn dels Fets del Petroli, ocorreguts a Alcoi ara fa 150 anys. Dues obres –una d’elles inèdita– que es regalaran amb el periòdic El Nostre, una en la seua edició del pròxim 1 de juliol, mentre que l’altra serà per a després de l’estiu, concretament, i eixirà al carrer el 30 de setembre.
La primera es titula ‘L’etern retorn’ i està escrita per Jordi Botella, amb pròleg de Manel Rodríguez Castelló. La novel·la parla d’un jove que arriba a Alcoi junt a 1.200 homes vinguts dels pobles dels voltants amb la intenció de destruir les màquines de les fàbriques. Eixe jove acabarà ascendint, sense cap mena d’escrúpol, l’escalafó social fins a convertir-se en un fabricant pròsper i temut pels obrers. Mutua Levante acollirà la presentació del llibre de Botella el 28 de juny, a les 19 hores, i es podrà adquirir de manera gratuïta amb el periòdic l’1 de juliol.
Pel que fa a l’altra obra, es tracta d’una revisió del periodista Ramón Climent de ‘Un naufragio’ (1975) del que fora director del Ciudad de Alcoy, el també periodista i home multidisciplinar José Vicente Botella, mort l’any 2004. El llibre –premi de novel·la curta del Monte de Piedad– narra, segons les seues pròpies paraules, “la descomposició moral i aconòmica d’una família burgesa a Alcoi durant 1873”, any de El Petrólio.
Aquest es presentarà el 27 de setembre i veurà la llum el dia 30 del mateix mes.

Conferències i conte il·lustrat
Però la primera activitat commemorativa de l’efemèride tindrà lloc el pròxim 21 de juny (19 hores) on el doctor en Geografia Jordi Tormo parlarà de ‘La novel·la Júlia, els personatges i els fets del Petrólio’, una conferencia en la col·labora el CAEHA. L’altra conferència serà el 28 de setembre, sota el títol ‘1873 i la moda’, a càrrec del doctor en Història de l’Art José Luis Antequerà.
A més a més, es prepara de cara al nou curs escolar l’edició d’un material didàctic a mode de conte il·lustrat sobre El Petrólio per als més joves, dels autors Rosana Crespo i Quique Soler, amb textos de Pep Jordà.

Jose Vicente Botella y Jordi Botella, autors dels llibres.

Send this to a friend