A Alcoi es paga 113 euros d’IBI menys que en ciutats similars

El rebut mitjà a la ciutat, de 413 euros, és el tercer més barat entre municipis valencians de similar rang de població

A Alcoi es paga 113 euros d'IBI menys que en ciutats similars
Vista aèria de part de la ciutat d’Alcoi.

El PP prometia la setmana passada una rebaixa progressiva de l’IBI (Impost sobre Béns immobles) si entra a governar en aquesta ciutat. Els populars denunciaven que Alcoi compta amb un dels IBI més cars d’Espanya, però es refereixen en realitat al coeficient que s’aplica en el càlcul d’aquest impost, que parteix de la base del valor cadastral de cada immoble, que per contrapartida en aquesta ciutat està per davall de la mitjana nacional.

El tipus impositiu, decidit per cada Ajuntament, oscil·la entre el 0,4 i el 1,3%. En el cas d’Alcoi, el gravamen és de l’1%, un percentatge únicament superat a Espanya per Girona, mentre que a la Comunitat Valenciana, la capital de l’Alcoià és la que encapçala el rànquing en registrar el major tipus, almenys en ciutats de similar rang de població.

Amb tot, Alcoi és actualment el tercer més barat entre els onze municipis valencians de 45.000 a 75.000 habitants, amb factures de l’impost que van oscil·lar en 2021 entre 371 i 832 euros –la mitjana és de 526,31–, sent Vila-real la localitat on més es paga i Sagunt, on menys. (Veure taula adjunta).

A Alcoi es paga 113 euros d'IBI menys que en ciutats similars

A Alcoi, la mitjana d’IBI és actualment de 413,70 euros, sobre un cens de 38.064 immobles. Atesa aquesta variable, un municipi similar seria Paterna, on el parc immobiliari ronda les 35.000 propietats, i aquest impost és un 31% més car (128 euros) malgrat comptar amb un coeficient aplicable dels més baixos.

I si atenem la variable poblacional, Sant Vicent del Raspeig és una ciutat amb aproximadament els mateixos habitants, un tipus impositiu més de dos punts per davall del d’Alcoi –0,76%– i, en canvi, es paga de mitjana uns 73 euros més d’IBI.

Cal tindre en compte que en aquesta ciutat, el valor cadastral no es revisa des de l’any 2000. Hi ha municipis que van efectuar aquesta actualització –càlcul del valor del sòl i l’immoble en aqueix moment– en l’època del boom immobiliari, cas de Vila-real o Alzira, i per això tenen establit un gravamen inferior al d’Alcoi i, encara així, paguen molt més d’IBI, sobretot Vila-real, on suposa el doble.

PRESSIÓ FISCAL
A l’hora de donar a conéixer la liquidació del pressupost de 2022, la regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, va posar l’accent en el fet que la pressió fiscal a Alcoi està per davall de la mitjana provincial i nacional –505,63 euros la local, enfront de 657,73 les ciutats de més de 50.000 habitants i 688,07 euros de mitjana nacional– i, pel que respecta a l’IBI, aquesta ciutat si situa també per davall, sent la mitjana a Espanya de quasi 497 euros, és a dir, un 20,13% més del que es paga a Alcoi.

“Una vegada més, el PP ofereix informació esbiaixada on ni tan sols entra a estudiar els paràmetres que conformen aquest impost, fixant-se només en el coeficient que aplica aquest Ajuntament en comparació amb uns altres, però no en el qual paga un veí pel seu immoble en comparació amb altres poblacions similars, tenint en compte tots els components que xifren aquest impost i no sols el coeficient, que per cert va reduir aquest govern del 1,5 a l’1%”, remarcava Moltó.

Send this to a friend