Acorden una tercera i última pròrroga del contracte de l’aigua

Amb el compromís per part del govern de calendaritzar el procés a seguir a partir d'ara perquè el nou servei puga licitar-se i ser adjudicat en el termini d'un any

Última pròrroga del contracte de l'aigua
Imatge del Ple ordinari de juny que va tindre lloc el divendres a l’Ajuntament.

En el Ple del passat divendres, Compromís, Guanyar i aquesta vegada, fins i tot Podem, van votar en contra d’una tercera i definitiva pròrroga de l’actual contracte del servei de manteniment de l’aigua pública a Alcoi, que data de l’any 2000 i, cal recordar, es troba en període de renovació. Un tràmit que el govern municipal va tirar avant en aquesta ocasió comptant, fins i tot, amb el suport del principal partit de l’oposició, el PP, que va acabar votant a favor malgrat criticar amb duresa la gestió dels socialistes en aquest tema. Quique Ruiz, portaveu popular, va remarcar que el contracte de l’aigua és “un altre exemple que demostra la manera de governar del PSOE”, al qual va acusar de “desídia” i “falta de solvència” a l’hora de solucionar l’estat de “provisionalitat” en què es troba l’actual servei per part de l’adjudicatària, Aqualia.

Ruiz va retraure al govern la falta de fiscalització a l’empresa, argumentant que “el 43% de la xarxa està per a canviar”, “es perden un milió i mig de metres cúbics, l’equivalent al que s’extrau del Molinar”, alhora que “la meitat dels comptadors està per a substituir”, va assegurar. Amb tot, va anunciar que el vot seria favorable si el govern es comprometia a establir un calendari de treball on s’estipulara quan podria licitar-se el nou contracte.

Mentrestant, del costat de Guanyar votaven en contra en entendre que “no és el camí”, insistint de nou en les denúncies de la plataforma ciutadana Aiguapública “certificades”, recorden, per l’Agència Antifrau, al mateix temps que reclamen un “model de gestió participat”. Sobre aquest tema, Podem –que les anteriors vegades havia donat un vot “de confiança” al govern– lamentava en aquesta ocasió no “veure aqueix intent de recuperació” del servei a través de la remunicipalització d’aquest, d’ací el seu vot en contra. Mentrestant, Màrius Ivorra (Compromís) feia el propi esgrimint arguments com que “la falta de planificació” del govern “ens està costant diners a tots els alcoians”, apuntant que “estan còmodes fent pròrrogues”.

Per part del govern, Jordi Martínez rebatia que “les pròrrogues formen part del contracte inicial” i que “s’ha estudiat el model de gestió”, responent així a Podem i Guanyar. Respecte al calendari que es mostra disposat a delimitar, adverteix que “ens anem a un any com a mínim”, i defensa tots els contractes que haurà “tirat avant” en acabar la legislatura –aigua, autobús, parcs i jardins, manteniment de carrers–, fins i tot s’atrevia a afirmar que també el Pla General veurà la llum en el present mandat dels socialistes.

En un altre ordre de coses, el govern també va donar llum verda divendres passat a la compensació econòmica que FCC, la concessionària del fem, rep per complir objectius, en aquest cas, la retribució corresponent a 2021, que s’eleva a una mica menys de 150.000 euros, després d’una penalització de prop de 23.000 euros. L’oposició, exceptuant el PP que va votar a favor, es va abstindre al·legant, la majoria, discrepàncies amb el servei que presta l’empresa, si bé en aquesta ocasió la gestió arriba avalada per una auditoria externa, a diferència d’anteriors anys, quan era el propi departament municipal el que supervisava els treballs i l’oposició denunciava que el control a FCC era insuficient. D’ací el suport dels populars atés que “per fi hi ha control real i objectiu”.

Send this to a friend