Acte institucional i reivindicatiu per a celebrar el 9 d’Octubre

Concert, lliurament de premis i lectura del manifest, en el Teatre Calderón

Acte institucional i reivindicatiu per a celebrar el 9 d'Octubre
Premiats al 9 d’Octubre

Alcoi ha celebrat el 9 d’octubre amb un acte institucional que s’ha desenvolupat en el Teatre Calderón. En el mateix s’ha donat lectura al manifest que ha escrit Iván Gisbert i s’han entregat els premis que compleixen la seua sisena edició. Un concert a càrrec de la Societat Musical Nova d’Alcoi i un reconeixement als professionals i voluntaris que han participat en el Centre de vacunació massiu del Complex Eduardo Latorre han completat el programa de l’acte central de la celebració de la festa de la Comunitat Valenciana.

Amb la presentació d’Ajo Valls, l’acte ha començat amb la primera part d’un concert en el qual han sonat, entre altres temes, adaptacions d’alguns dels temes més populars de Camilo Sesto. Després d’aquesta arrancada musical sota la direcció de José Antonio Llinares, ha arribat la lectura del manifest d‘Iván Gisbert, qui ha recordat la situació pandèmica que ens afectava fa un any i l’actual que suposa “una nova etapa en què s’invaliden un gran nom de restriccions que ens permetran abandonar progressivament aquest infern dantesc en el qual ha estat abocada la població mundial”. Ha reivindicat “la nostra idiosincràsia i la nostra llengua” i en aqueix sentit ha fet referència al qual ha qualificat com “els tres vèrtexs del triangle màgic local amb projecció internacional: Ovidi Montllor, Isabel-Clara Simó i Antoni Miró“. I ha finalitzat amb un desig: “no deixem mai de somniar en un futur i en un món més tolerant i solidari. Feliç 9 d’octubre”.

En la part central de l’acte s’ha fet lliurament dels VI Premis 9 d’Octubre que han recaigut en la concertista Marisa Blanes, qui ha volgut compartir amb tots els músics “*però especialment amb Carlos Palacio, Amando Blanquer i la meua família”, ha dit.

Per part el CAEHA ha recollit el premi la seua presidenta Elisa Beneyto. Ha recordat la fundació de l’entitat en otubre de 1982, ha agraït i valorat el premi en un any molt complicat en el qual l’entitat ha hagut de reduir les seues activitats i ha finalitzat reivindicant el nostre passat: “Un poble sense memòria és un poble sense identitat”.

Les filles de Francesc Bernàcer, Montse i Queralt, han pujat a l’escenari per a recollir el premi, a títol pòstum, a l’escriptor, crític i professor alcoià. Després d’agrair la distinció han recordat la figura del seu progenitor amb la lectura del poema ‘Estime la vida’ del qual és autor el recordat professor.

Abans d’entrar en la part final de l’acte, s’ha retut homenatge, pel seu exemplar treball, als professionals i voluntaris que han treballat en el centre de vacunació massiva de l’Eduardo Latorre i que, com ha recordat l’alcalde d’Alcoi, ha suposat que el 90% de la població estiga ja vacunada.

Toni Francés ha tancat la part central de l’acte institucional amb un discurs en el qual ha recordat que “cada dia hem de lluitar per la nostra llengua, per la nostra cultura, dónes del treball continuat, però hui és moment de reivindicar-els en veu alta, perquè ens engrandeixen com a persones i com a col·lectiu”. Ha remarcat el seu orgull de ser alcoià: “Què sort tenim de ser d’Alcoi, de ser d’una terra amb una història que ens fa ser com som”, ha dit abans de finalitzar el seu discurs reivindicant la nostra identitat. “Tenim moltes cuses que ens uneixen i eixe sentiment com a valencians i valencianes, com a alcoians i alcoianes, és el que hem de reivindicar junts, perquè junts serem més forts”.

 

L’acte institucional del 9 d’Octubre a Alcoi ha finalitzat amb la segona part del concert a càrrec de la Nova, en aquesta ocasió sota la batuta de Joan Doménech Calaforra.

 

 

Send this to a friend