Adjudicada la redacció del projecte pilot d’edifici ecosostenible

Estarà situat en l'encreuament entre els carrers Ambaixador Irles i Sant Jaume

Adjudicada la redacció del projecte pilot d'edifici ecosostenible
Parcel·la on se situarà l’edifici del projecte pilot. | S. G. B.

Poc més d’un any després de l’anunci de la posada en marxa d’un projecte pilot de contractació pública ecològica d’habitatge en el Centre d’Alcoi per part de la conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, s’ha adjudicat la redacció del projecte pel qual es dissenyarà l’edifici ecosostenible situat en l’encreuament entre els carrers Ambaixador Irles i Sant Jaume.

Aquest pas és previ a la licitació de les obres, però suposa un avanç en aquesta iniciativa que compta amb un projecte concret en cada província de la Comunitat Valenciana, i que en el cas d’Alacant, s’ha executat a Alcoi.

L’edifici s’alçarà en una parcel·la propietat de la Entitat Valenciana de l’Habitatge i Sól (EVha) en la citada ubicació. Finalment, es podran construir 13 habitatges, en lloc de les 7 anunciades inicialment, que es destinaran al lloguer assequible per a aquelles persones amb difícil accés a l’habitatge. En aquesta línia, la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament d’Alcoi, María Baca, en declaracions a aquest periòdic, explica que la intenció és que hi haja una “combinació intergeneracional, de gent gran de 65 anys i joves”, com a habitants d’aquestes cases. Baca assegura, respecte a l’adjudicació del projecte, que “la valoració és molt positiva. Al final veiem un canvi en les polítiques d’habitatge. Està prevalent l’ampliació del parc públic per a donar una resposta i oferir habitatges a les persones que més dificultats tenen, com en aquest cas, ja no sols per la vulnerabilitat econòmica, si no perquè són col·lectius amb més dificultat, gent gran amb una pensió a la qual comprar un habitatge li resulta molt complicat, i als joves, l’accés dels quals a l’habitatge és molt difícil”.

L’edil explica que amb aquest projecte pilot es pretén “actuar de manera diferent, en el qual prevalga la sostenibilitat i l’eficiència energètica, per exemple, amb la disposició de l’habitatge, perquè siga el més eficient possible quant a recursos i subministraments”.

L’edifici comptarà amb 4 plantes, i el seu disseny serà a càrrec de la proposta ‘48 a repartir’, de la qual estan darrere l’UTE Martí Sardà Arquitectes i Estudi Biga, i que ha obtingut la major puntuació del jurat enfront de les altres ofertes presentades.

D’aquesta proposta s’ha destacat que respon als “criteris de promoció d’innovació i desenvolupament de sostenibilitat ambiental, social i econòmica establits en les bases que regeixen l’acompliment d’aquest”.

Així mateix, s’ha tingut molt en compte, i valorat, “l’aposta per la construcció modular, així com per la integració de sistemes constructius que promouen la bioconstrucció”.

D’altra banda, destaca que contempla “un model residencial flexible i inclusiu que permet l’agregació d’unitats facilitant la generació de diferents respostes d’habitatge que puguen atendre diverses unitats de convivència”.

El plantejament de la proposta radica “a partir d’un anell perimetral que defineix la seua estratègia bioclimàtica, actuant aquests espais servidors com una galeria de transició que mitiga les condicions climàtiques exteriors”.

En el procés d’adjudicació s’ha incidit a l’entorn del projecte, ja que se situa en el Centre d’Alcoi, recalcant que aquesta zona està declarada com a Bé d’Interés Cultural (BIC)-Conjunt Històric.

El procés per a presentar les propostes es va obrir al març, i a la fi del mes d’abril es va estipular la data límit per a entregar-les. El valor estimat del contracte, ja adjudicat, és de 171.146,42 euros.

Send this to a friend