Adriana Brownlee, la jove alpinista anglesa amb gens alcoians que porta escalats quatre huit mils

És filla d'Eva Piñón, que fa dues dècades va emigrar a Londres

Adriana Brownlee, la jove alpinista anglesa amb gens alcoians que porta escalats quatre huit mils
Lescaladora doritge alcoià.

Quan al juny de l’any passat, Adriana Brownlee va fer cim a l’Everest amb tot just 20 anys, cridant així l’atenció de la comunitat alpinista mundial per la seua joventut, aquesta anglesa amb gens alcoians, filla d’Eva Piñón, que fa més de dues dècades va emigrar a Londres amb la intenció de completar els seus estudis, ja va predir que allò només era el principi, que es tractava d’una simple presa de contacte, que anaven a vindre anys molt intensos amb la clara intenció de continuar fent història en l’alpinisme mundial.

Llavors la seua felicitat no va ser plena, perquè el govern local va prohibir eixir a l’equip Elit Exped, de la qual formava part al costat del reconegut alpinista nepalés Nirmal Purja “Nims”, per allaus i completar així la segona part de l’expedició, que era l’ascensió al Lhotse, la quarta muntanya més alta de la terra. Ha passat un any, han hagut alguns canvis, però no l’ambició d’Adriana Brownlee, Adri com afectuosament li diu la seua mare, qui s’ha proposat aconseguir 14 huit mils en tres anys i convertir-se així en la dona més jove del món a aconseguir-lo.

De moment ja porta set cimeres completades. L’últim pic del Nepal el va acabar el passat cap de setmana, aconseguint a més diversos rècords, ja que Adri Brownlee s’ha convertit en l’alpinista més jove del món a escalar el Annapurna, considerada com una de les muntanyes més perilloses dels 14 pics de 8.000 metres, i la dona més jove d’Espanya i Anglaterra a aconseguir culminar el Kanchenjunga, la tercera muntanya més alta del món.

Amb aquests dos cims, té ja completats set huit mils:  tres l’any passat amb l’Everest, Manaslu i Dhaulagiri, i quatre en el que portem de 2022. Encara que el que fa més fascinant si cap la seua gesta és que les ha completades en tot just un mes. El passat 28 va fer cim en el Annapurna, el 12 de maig va ascendir al Kanchenjunga, deu dies després va pujar al Lhotse i en la matinada del passat dissabte ascendia el Makalu, una autèntica cataracta de gel. Després d’aquesta última ascensió, Brownlee té previst tornar a Londres, fer una parada ràpida d’uns pocs dies a casa, per a després volar a França i donar allí una conferència, pas previ a prendre un altre vol que li porte a la fi d’aquest mes fins a Pakistan per a afrontar les ascensions del K2, Broad Peak i el temut Nanga Parbat.

A diferència de l’ascensió a l’Everest de l’any passat, una expedició més comercial al costat de Nirmal Purja “Nims”, conegut també per ser el protagonista del reeixit documental de Netflix “14 Peaks: Nothing Is Impossible”, en aquest 2022 ha canviat d’equip i està completant la segona part del seu projecte de fer cim en 14 huit mils  amb Gelje Xerpa. Al costat d’ell ha realitzat les quatre últimes ascensions, obrint de pas camine perquè altres expedicions pujaren seguint-los. En la Annapurna, una de les muntanyes més perilloses dels 14 huit mils, se’ls va sumar Pasang, que es va encarregar de posar les cordes, mentre Adriana *Brownlee va estar en tot moment amb ells camí cap al cim.
“El més admirable de Adri”, segons confessa la seua mare Eva Piñón, “és la seua humilitat, tenacitat i no voler en cap moment tindre protagonisme en la seua aventura, admirant el treball dels xerpes que sense ells res d’això seria possible. Té una relació molt estreta amb la comunitat xerpa, fins al punt d’aprendre parlar nepalés per a poder integrar-se millor en el seu món”, afig.

La motivació i l’amor per l’alpinisme de Adri Brownlee està fora de tot dubte. Els metges asseguren que el cos humà tarda sis mesos a recuperar-se d’una escalada a l’Everest. Ella acaba d’escalar dos dels pics més perillosos del món en tot just dues setmanes, la qual cosa constitueixen un gran desafiament fisiològic. “Supose que ser jove té molts aspectes positius, inclosa una recuperació ràpida”, ha assegurat la muntanyenca.

Compte la jove anglesa que on pitjor ho va passar va ser en l’ascensió al *Dhaulagiri a causa del mal temps, amb molta neu i embossats a 6.500 metres d’altitud durant cinc nits. En el cim del Kanchenjunga van estar asseguts i abraçats durant mitja hora, recreant-se amb les impressionants vista i feliç al costat de Gelje Xerpa per l’èxit aconseguit. Els vestits de plomes estava congelats a causa de la condensació de les màscares d’oxigen. El pitjor van ser els últims 200 metres en ser tot roca.

De tornada a casa a la meitat de l’estiu, la seua següent parada serà una altra vegada Pakistan per a ascendir a la tardor el Cho Oyu, la qual cosa ha de ser el huité huit mil i onze en total. Adri Brownlee és filla d’Eva Piñón, qui en 1999 va decidir completar els seus estudis a Londres. El que anava a ser una estada de mig any, va acabar allargant-se un any i són més de dues dècades en una de les metròpolis mundials.

Va ser el pare i marit d’Eva, un enamorat de la muntanya, qui a va aficionar a la xicoteta Adri a aquest món, convertint-se a una edat molt primerenca en l’alpinista més jove del Regne Unit a ascendir tres pics en menys de 24 hores. Va ser en 2017, quan la jove anglesa va començar a experimentar en altitud i acompanyat del seu pare, va escalar la muntanya Elbrus (5.642 metres), el Kilimanjaro (4.809) i l’Aconcagua (6.962), els tres abans de complir els 18 anys.

Advertisements

Send this to a friend