Ajudes de 7.000 euros per a l’adquisició de vehicles elèctrics

Poden beneficiar-se particulars, autònoms, entitats i empreses

Ajudes de 7.000 euros
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics situat enfront del Mercat de Sant Roc. ARXIU

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius Comerç i Treball, a través de *Ivace Energia, atorgarà ajudes econòmiques de 7.000 euros per a particulars, personal treballador autònom i entitats que adquirisquen vehicles elèctrics purs i de 5.000 euros per als híbrids endollables. El *Ivace ha publicat aquest dilluns en el DOGV la convocatòria del programa Moves III del Ministeri de Transició Ecològica, que en la Comunitat Valenciana durà a terme l’Ivace i l’objectiu del qual és incentivar la compra de vehicles elèctrics per a disminuir les emissions de gasos contaminants i millorar la qualitat de l’aire.

Segons ha explicat de la directora general de l’Ivace, Júlia Company, el sector transporte «és el de major consum energètic de la Comunitat Valenciana i pràcticament la totalitat d’aquest consum prové del petroli, per la qual cosa és fonamental dur a terme polítiques actives per a fomentar un tipus de mobilitat més sostenible». Així doncs, Ivace Energia subvencionarà l’adquisició directa o per mitjà d’operacions de finançament per lísing financer o arrendament per rènting (també anomenat lísing operatiu) de vehicles nous d’energies alternatives.

Per a accedir a les ajudes, han de posar-se en contacte amb algun dels concessionaris o punts de venda adherits al programa; aquests seran els qui tramitaran telemàticament les ajudes.

Per a Company, el foment de la mobilitat urbana sostenible «passa per donar prioritat a les maneres de transport més nets i eficients i és indispensable impulsar la renovació del parc de vehicles que utilitza combustibles fòssils cap a aquells que estan propulsats amb energies alternatives, en particular els vehicles elèctrics». Al seu judici, aquest tipus de vehicles «encara tenen dificultats per a imposar-se en el mercat respecte als vehicles de tecnologies convencionals i és necessari incorporar ajudes que animen a l’adquisició d’aquesta mena de vehicles».

Les quanties varien en funció de la mena de vehicle, del sol·licitant (particulars autònoms i entitats, pimes o gran empresa) i de si existeix o no aferrallament d’un vehicle antic. Per als particulars, en cas de no aferrallar un vehicle, les ajudes per a la compra d’un vehicle elèctric pur ascendiran fins als 4.500 euros i 2.500 per als endollables.

En el cas de les motocicletes elèctriques, l’incentiu pot arribar als 1.300 euros amb aferrallament i de 1.100 euros sense manar al desballestament un vehicle. El preu del vehicle elèctric no podrà excedir els 45.000 euros, a excepció dels models elèctrics de huit o nou places, els quals podran aconseguir els 53.000 euros. En el cas de les motos elèctriques, el seu preu no podrà sobrepassar els 10.000 euros.

Així mateix, la compra de furgonetes elèctriques per part dels professionals autònoms, se subvencionarà amb fins a 9.000 euros en cas que l’usuari aferralle el seu vell vehicle i amb fins a 7.000 en cas que no ho faça.

A més, el programa Moves III proporciona ajudes d’un 10% addicional a actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants tant per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega en aquests territoris com per a la compra de vehicles per part de persones que estiguen empadronades en ells. També dota amb un 10% extra l’ajuda que reben les persones amb mobilitat reduïda.

Pressupost i terminis

Les ajudes per a l’adquisició de vehicles elèctrics, compten amb un pressupost fins a 2023 de 30 milions d’euros i contribuiran a avançar en la diversificació de les fonts energètiques en el transport, amb la consegüent reducció de la dependència dels productes petrolífers. Per a la instal·lació de punts de recàrrega elèctrics, està prevista la publicació de la convocatòria per als pròxims dies i comptarà amb un pressupost de 10,5 milions d’euros.

Per a les adquisicions de vehicles elèctrics i punts de recàrrega de vehicles elèctrics per persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris i entitats públiques sempre que no exercisquen activitats econòmiques per les quals oferisquen béns i/o serveis en el mercat, es podran subvencionar les compres realitzades amb posterioritat al 9 d’abril de 2021.

El termini de concessionaris per a adherir-se al Moves III s’iniciarà el dia 22 de juliol i les sol·licituds podran tramitar-se a partir del 29 de juliol, una vegada finalitzat el Moves II. La convocatòria del Moves III estarà oberta fins al 31 de desembre de 2023.

Send this to a friend