Al voltant de 300 persones se sumen a la protesta dels metges

La Coordinadora de Pensionistes va traslladar la seua concentració pel Dia dels Majors a l'Hospital

Al voltant de 300 persones se sumen a la protesta dels metges
Centenars de persones ahir, a les portes de l’Hospital. | XAVI TEROL

L’exterior de l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi va tornar a ser ahir l’escenari de les protestes dels metges per la situació que es ve donant en el departament de Salut des de fa diversos anys, i que té a la falta de personal com una de les principals causes.

Al voltant de 300 persones van acudir ahir a aquesta concentració que dóna continuïtat a les protestes que van començar fa ja diversos mesos i que, es preveu que continuen “fins que les consultes, les sales i els quiròfans reben l’atenció que reclamem i mereixen”. Així es va detallar en el manifest llegit pel portaveu de la Plataforma de Metges en defensa de la Sanitat Pública del departament d’Alcoi, Alfredo Rizo.

Així, la previsió és que el mes vinent de novembre, concretament el dissabte 13, i no el 6 com es va proposar inicialment, hi haja una manifestació massiva en la plaça d’Espanya, per a continuar donant veu a aquesta causa.

Entre els principals suports que es trobaven en la concentració d’ahir estaven els membres de la Coordinadora de Pensionistes de l’Alcoià i el Comtat, que ahir, va commemorar el Dia Internacional de les Persones Majors d’una forma singular, sumant-se i acompanyant als metges en aquesta mobilització, i no en La Safata, com sol ser habitual.

Altres punts col·lectius i entitats també van acudir, com per exemple, Ponts d’Igualtat, De mare a mare, Solc, el Col·lectiu 8 de març o Inclou-em.

Per part seua, no va haver-hi presència de la direcció de l’hospital ni de la gerència del departament, tal com van anunciar que anava a succeir en la roda de premsa que va haver-hi el dimecres, al·legant, la gerència, que “aquestes manifestacions són davant la conselleria, i nosaltres la representem”.

D’altra banda, en l’apartat polític, el ple de l’Ajuntament d’Alcoi es va parar ahir durant alguns minuts, i els membres de la corporació municipal van eixir a la plaça d’Espanya, a les 12 hores –quan estava convocada la concentració a l’Hospital– per a sumar-se a ella de manera simbòlica.

Amb el pas el temps, cada protesta realitzada per a denunciar les mancances del departament va guanyant adeptes. “Hui hem demanat contenció. En la concentració del 27 d’agost tenia por per si no venia molta gent, i hui tenia por per si s’omplia”, afirmava ahir Rizo, qui va continuar explicant que “hem demanat a totes les associacions que són ací que feren un exercici de contenció, per les mesures sanitàries i per ser a les portes de l’Hospital”, ja que la intenció és que la manifestació de novembre siga multitudinària.

El portaveu va afirmar que “si no estiguérem fent soroll no seríem ací. Necessitem l’ajuda i la unanimitat de tots, dels grups polítics, de la població i dels mitjans de comunicació”.

LLISTAT DE REIVINDICACIONS
Per part seua, el portaveu de la Coordinadora de Pensionistes, Antonio Matarredona, va al·legar que “hui cal que siguem ací. Considerem que aquesta és una prioritat absoluta perquè som usuaris, i com a usuaris, ens sentim especialment afectats per la manca dels serveis, per l’allargament de les llistes d’espera i per l’ajornament de proves diagnòstiques. Estem amb ells i seguirem ací fins que no es resolguen els problemes”.

Precisament aqueixos aspectes van ser destacats per Alfredo Rizo en la lectura del manifest, en el qual es detalla que hi ha una demora quirúrgica de 7 mesos en els càncers malignes cutanis; que hi ha més de 1.000 pacients en espera quirúrgica amb demora de quasi 1 any per a cirurgia general i més de 2 anys per a una pròtesi de genoll. Així mateix, es va apuntar que “neurologia no podrà valorar a un pacient nou fins a quasi març de 2022” i que les urgències estan “incapacitades per a cobrir tots els torns de treball per manca de personal”. Un altre dels aspectes destacats que és que hi ha una “demora d’11 mesos en el programa de detecció precoç del càncer colorectal en pacients amb sospita per sang oculta en femta”.

Send this to a friend