Alcoi es presenta a una subvenció de la Generalitat per a promoure alternatives a les cremes agrícoles

La nova Llei prohibeix les cremes en tot el terme municipal

Promoure alternatives a les cremes agrícoles
Treballs agrícoles de la brigada municipal.

L’Ajuntament d’Alcoi s’ha presentat a una subvenció de la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, destinada a promoure alternatives a les cremes com a mètode d’eliminació de restes agrícoles per a l’exercici 2022. En aquest cas concret s’ha sol·licitat l’ajuda per a la compra d’una màquina trituradora i el servei de trituració. El vehicle que s’empraria seria un dels quals disposa el departament i s’oferirà un servei de trituració per a la ciutadania.

És important assenyalar que la nova Llei estatal de Residus i sòls contaminats, prohibeix les cremes en tot el terme municipal de la ciutat. Tenint en compte el que determina l’article 27 de la Llei, i mentre no hi haja una altra normativa amb una regulació diferent sobre la crema de restes agrícoles, es considera que haurien de ser suspeses i deixades sense efecte les comunicacions de crema realitzades fins al moment.

Per a ajudar en aquest sentit, a més de la subvenció a la qual s’acaba de presentar, l’Ajuntament, a través del departament de Transició Ecològica disposa de màquines aptes per al triturat de restes vegetals.

Els parcs naturals de Font Roja i Mariola ja disposen d’un servei de triturat de restes agrícoles. Va dirigit a propietaris de finques situades en l’àmbit territorial dels parcs. El servei s’ofereix del 15 de febrer fins al 15 de juny. La intenció de l’Ajuntament és crear un servei per a tota la ciutadania i en la mesura dels possible anar augmentant la maquinària.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, assenyala que «per a complir els ODS, seguir el full de ruta de l’Agenda Urbana 20-30 i lluitar contra el canvi climàtic, hem d’abandonar la cultura del foc i fer pedagogia de la gestió de residus agrícoles sense la necessitat de cremar. Es tracta d’un canvi d’hàbits en els quals, les administracions haurem d’estar al costat dels usuaris i proporcionar-los les eines precises, per això crearem un servei de trituració amb la maquinària municipal per a la ciutadania. Recordem que si no cremem estem evitant emetre gasos d’efecte d’hivernacle, com el CO₂, i al mateix temps, en triturar la matèria orgànica, estem proporcionant matèria per a nodrir els sòls. Són maneres de treballar el camp alternatives, però que s’han utilitzat en el passat i que ara ens ajuden».

Send this to a friend