Alcoi invertirà 211.000 euros en cinc actuacions de «renaturalització» de la ciutat

El projecte ha obtingut finançament dels fons Next Generation

Alcoi invertirà 211.000 euros
Es durà a terme una millora de l’estany del llit del riu.

L’Ajuntament d’Alcoi ha obtingut més finançament dels fons europeus Next Generation que en aquest cas servirà per a la posada en marxa d’un projecte de «renaturalització» de la ciutat. La iniciativa es concreta en cinc actuacions en matèria de medi ambient i que busquen «fer d’Alcoi una ciutat més habitable, confortable i sostenible», ha assenyalat l’alcalde Toni Francés.

El primer edil també ha remarcat que en la convocatòria de subvencions corresponent a aquest projecte, el presentat per Alcoi es troba novament entre els deu millors valorats d’un total de 40 propostes en tota la Comunitat Valenciana. Concretament, es tracta del tercer projecte en quantitat de diners atorgada, concedint 110.000 euros dels 211.000 sol·licitats (53%) i que suposa el pressupost total de les cinc actuacions previstes.

Quadres vegetals.

Per part seua, l’edil de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, ha detallat en què consistiran aquestes accions que hauran d’estar finalitzades al setembre d’enguany. D’una banda, s’instal·laran huit quadres vegetals mòbils a manera de jardins verticals, sis grans tendals sobre els quals creixerà vegetació i, finalment, s’instal·larà també en un espai a determinar de la ciutat un ‘urban biofilter’, basat en un quadre vegetal de grans dimensions que incorpora ventiladors solars amb bateria. Aquests aparells estan configurats per a forçar la circulació d’aire des de fora cap a dins del jardí vertical, de manera que l’aire que acomiaden després és més fresc i de major qualitat.

Tendals vegetals.

 

Urban biofilter.

Silvestre ha explicat que aquestes actuacions estan destinades a millorar la qualitat ambiental dels espais urbans, creant noves zones d’ombra i afavorint la biodiversitat, alhora que ajuden a integrar a la ciutat en el seu entorn natural. A més, aquestes actuacions s’empraran com a experiència per a «provar i veure com funcionen» i així possiblement ampliar el projecte en un futur.

MILLORA DE L’ESTANY DE *BUIDAOLI I INSTAL·LACIÓ DE NIUS

El lloc on s’instal·laran aquestes solucions basades en la naturalesa està encara per concretar. A part, es duran a terme dues accions més de millora de la fauna autòctona. La primera serà la ‘col·locació’ d’un biofiltre de plantes aquàtiques en l’estany de Buidaoli, en el llit del riu (sota del pont de Sant Jordi), el qual permetrà que la depuració de l’aigua es realitze sense necessitat de productes químics, amb la idea de reintroduir espècies animals, com a peixos de riu i ànecs.

La segona proposta i última consistirà en la instal·lació d’un total de 80 nius pel barri antic i el llit del riu principalment, de cara a afavorir la conservació de poblacions de diverses espècies autòctones: oronetes, teuladins i falciots.

Aquestes dues actuacions també s’implementaran com una primera fase del projecte, a manera d’experiència pilot, i en funció del «èxit», es podrà tornar a dur a terme en altres zones del nucli urbà, ha destacat el tècnic de Medi Ambient, Carles Samper.

Advertisements

Send this to a friend