Alcoi ja té la seua primera Colla de Campaners

L’objectiu principal d’aquest grup és, a més de reprendre el toc manual de les campanes, conservar tot aquest patrimoni i recuperar els antics tocs, vols i repics

Primera Colla de Campaners

Alcoi ja compta amb la primera Colla de Campaners. L’entitat va signar la seua constitució el dia 2 d’abril de 2022, i ja compta amb 29 socis. Javier Monllor és el president d’aquesta organització, que va nàixer gràcies a que durant el confinament, ell, amb Jorge Chirlaque i Gabriel Guillem van compartir les seues inquietuds i interessos en comú sobre el món de les campanes, i una de les opinions que tenien els tres era que “era una llàstima que en Alcoi s’haguera perdut tot per culpa de la Guerra Civil”, comenta Monllor. Per aquest motiu, es van posar en contacte amb José Luis Llopis, cura de les parròquies del centre, i ell ho va transmetre a la resta de cures de tota la ciutat. Tots van coincidir que Alcoi mereixia tindre una Colla dedicada a les campanes, i d’ahi va nàixer el grup de xarxes socials ‘Amics de les campanes d’Alcoi’.

A partir d’aquest moment van ser molts els que es van interessar per aquesta part del nostre patrimoni que ha sigut tan oblidada. Segons ens explica, el president de la Colla: “Abans segur que hi havia campaners d’ofici, però encara no els hem trobat. Les principals esglésies d’Alcoi es van destruir durant la guerra. La de Sant Roc va començar a construir-se als anys 40, i eixa si que té les seues campanes originals, però la de Santa Maria i Sant Mauro, fins a 1955 no van tornar a tindre campanar ni campanes, i en aquell moment es va pensar que era millor posar motors per tocar-les, perquè li donaves a un botó, i ja està. Aleshores, es va perdre l’essència de moltes coses, com de repicar, que això és quan es fa en corda, de revoltejar, o el mig vol…”.

La gent va començar a interessar-se per tot aquest món, però sols amb les xarxes socials no podien continuar la seua tasca de recuperació d’aquest patrimoni. “Havíem de formalitzar el grup, amb les xarxes socials no podíem tocar a cap porta, ni podíem tindre cap segur ni res, necessitàvem constituir-se com associació, i ara ho serem al registre de la Comunitat Valenciana”.

La cultura campanar és més comú a altres zones: “Serem la colla de més al sud de la Comunitat Valenciana, és cert que per les províncies de València i Castelló hi ha moltes, però per Alacant sols està la de El Comtat, que es va fundar fa uns tres anys”, afirma Javier Monllor. Precisament amb la Colla de El Comtat s’ha tingut relació des del primer moment, ja que s’han fet diferents activitats i els han ensenyat als campaners alcoians a fer alguns tocs típics.

Ara, per fi la Colla està constituïda i podran continuar treballant per a reprendre de forma ocasional el toc manual de les campanes amb els tocs, vols i repics tradicionals, i recuperar també eixos tocs que representen una vessant religiosa o festiva. Altres de les tasques que volen fer des d’aquesta associació és fer un inventari campaner d’Alcoi, i poder restaurar aquella part del patrimoni que no està en òptimes condicions, i inclús perquè més endavant puga ser visitables. També està entre les seues finalitats fer la consueta, que és deixar per escrit una explicació de quan s’han de tocar les campanes i com: “Això és una faena molt laboriosa, que de segur que tardarem un any o més en fer-la, però és un dels nostres objectius”.

Entre les activitats que realitzaran pròximament, i amb motiu de la Setmana Santa, el president de la Colla ha avançat que en la vespra del Diumenge de Rams, s’engalanarà el campanar amb llorer, olivera i palma blanca, i es farà un repic d’anunci de la Setmana Santa, en el qual els campanars de Sant Mauro i Santa Maria s’aniran contestant. A més, per al Dijous Sant, Monllor ha explicat que segons marca la tradició, no es poden tocar les campanes fins al Dissabte Sant, i per això “farem una cosa molt simbòlica. En les tres campanes grans de Santa Maria, que es veuen des de la plaça, les lligarem amb cordes, que es podran veure des de fora, amb un llaç morat en senyal de dol, i durant eixos dies les campanes no es podran tocar”.

Advertisements

Send this to a friend