Alcoi opta per delegar la gestió de l’aigua fins a consolidar l’empresa pública

El govern municipal ha tirat avant amb folgança –18 vots a favor, 6 en contra i una abstenció– la seua proposta per a continuar amb la gestió indirecta del servei

Alcoy opta por delegar  la gestión del agua hasta consolidar  la empresa pública
Pleno municipal del pasado viernes.

El debat plenari entorn del model de gestió del servei d’aigua potable a Alcoi va tindre dos fronts clarament posicionats a favor de les dues opcions sobre la taula. D’una banda, Compromís i Guanyar abanderant la municipalització del servei, com reivindiquen també des de la plataforma Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua. De l’altre costat, el govern municipal (PSOE), que el divendres va comptar amb el suport de tota la dreta, a excepció de Ciutadans, que es va abstindre en la votació, i alineat en la postura que ve defensant en els últims mesos: l’estudi de viabilitat encarregat a petició de Podem conclou que la gestió directa no reduiria el que paguen els ciutadans pel servei, ni aquest es veuria millorat tècnicament, ja que com apunta el propi informe, el servei requereix d’una elevada especialització difícilment assumible per l’Ajuntament.

I enmig d’aquestes dues postures enfrontades, Podem, que malgrat votar en contra de continuar amb la privatització del servei per motius ideològics, reconeixen, d’una banda, les “dificultats” de la gestió directa, i per un altre, “som conscients que l’empresa pública necessita un recorregut, madurar” abans d’assumir la competència del servei, assenyalava el portaveu de la formació habitada, Cristian Santiago, que no ocultava la seua “decepció” al no haver aconseguit la pretesa remunicipalització del servei.

Referent a la possibilitat que l’Ajuntament assumisca la gestió del servei a través de l’empresa pública, el regidor d’Obres i Serveis i vicealcalde, Jordi Martínez, explica que el fet que s’estiga treballant en aquesta qüestió suposa que, una vegada estiguera consolidada l’empresa pública, podria plantejar-se el que s’encarregara de la gestió de l’aigua, “però sempre que es garantira el mateix nivell d’atenció que es facilita des d’una empresa especialitzada”.

Cal indicar que a l’hora de parlar dels motius pels quals des del govern socialista s’opta per continuar externalitzant la gestió és, d’una banda, que “l’experiència de la gestió delegada és positiva, no sol haver-hi queixes del servei i, per tant, davant unes condicions tècniques que són molt especialitzades en matèria de qualitat de l’aigua, considerem que la millor gestió és la indirecta”. Per l’altra, Martínez incideix en les raons econòmiques i tècniques: “Cal tindre en compte que a Alcoi es tracta d’un complex servei per la pròpia singularitat de la ciutat, amb factors com la legionel·la, les canonades de fibrociment i l’orografia, i és arriscat prestar-ho directament des de l’Administració, perquè tindria els impediments propis de la contractació, alhora que cal tindre en compte que l’empresa privada té, en aquest tema, un major coneixement de la tecnologia necessària per a prestar el servei en les millors condicions, així com una major capacitat per a solucionar les possibles incidències en menor temps”.

Decisió política
Els arguments del govern municipal els comparteix el regidor no adscrit, Marcos Martínez, qui assegurava que el debat sobre la fórmula de gestió “no és al carrer perquè el servei és eficient”, apuntant que “a la gent li preocupa” una decisió de “interés polític i no pel bé dels ciutadans, com ens venen”, en clara referència a les reivindicacions de Compromís i Guanyar, i el seu suport a la plataforma Aigua Pública.

Aquests últims acusaven el govern socialista de “irresponsables” per “no fer cas a la ciutadania” i mantindre la gestió privada “sense dades objectives” ni una auditoria. Sobre aquest tema, el regidor de Guanyar Pablo González, reitera que l’estudi de viabilitat ha sigut “dirigit” amb el “únic propòsit d’aprovar una nova privatització”. “No és que no es puga, és que no es vol” municipalizar el servei, afig González.

Elisa Guillem (Compromís) opina que amb la decisió aprovada el divendres “estem donant un xec en blanc a una empresa” de la qual qüestiona la gestió en aquests anys i a la qual acusa de “malgastar l’aigua d’aquest poble”. “En tres anys Alcoi perd la capacitat del pantà de Beniarrés”, afirma. Al mateix temps, qüestiona que el govern “s’obstine a fer això d’una forma tan ràpida”, retraient-li a més la falta de control de la contracta en aquests anys.

En termes similars s’expressava Quique Ruiz, portaveu del Partit Popular, que justificava el seu suport a la proposta dels socialistes “entenent la decepció” dels col·lectius ciutadans que s’han pronunciat a favor de la municipalització, ja que en paraules de Ruiz “el PSOE ha permés durant dos anys prorrogar un contracte de poca qualitat i eficiència”.

S’obri un procés participatiu
A partir d’ara, el següent pas serà treballar en el plec de condicions per a traure a concurs el servei, per a això el govern municipal anuncia la posada en marxa d’un procés participatiu per a recollir propostes ciutadanes respecte a la prestació del servei. L’objectiu és que el nou contracte entre en funcionament de cara a l’estiu, ja que la segona pròrroga de l’actual contracta finalitza al juliol d’enguany.

Cal assenyalar que el que eixirà a concurs és el manteniment de la xarxa de distribució. “En cap moment el que eixirà a concurs és la titularitat de l’aigua, ja que la propietat de la mateixa és de tots els alcoians i alcoianes, i així continuarà sent”, puntualitzava el portaveu socialista al fil de les crítiques abocades en l’última setmana per la plataforma Iniciativa per l’Aigua, que ha rebut el suport de la Xarxa Aigua Pública i la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, que reclamaven a l’Ajuntament un procés de participació pública per a decidir el model de gestió emparant-se en els drets humans i l’aigua com ben públic.

 

Send this to a friend