‘Alcoi Prestigi’, la revolució del comerç tradicional

Plataforma digital a la qual sumar-se els comerços que compten amb un producte diferencial

La revolució del comerç tradicional
Mariola Reig, de Reimar. Foto: M. Úbeda

El comerç tradicional continua adaptant-se al segle XXI, i és que no el que queden més opcions que evolucionar juntament amb els hàbits dels consumidors. Tindre un negoci tradicional i viure negant d’esquena al desenvolupament digital i al comerç en línia, és tirar-se pedres a la pròpia teulada. Ignorar que els clients busquen, compren i comparen preus i productes en la xarxa és una condemna a mort per al comerç tradicional.

A Alcoi existeix actualment un motor econòmic indiscutible que és precisament el sector serveis, que el conformen un elenc de persones valentes amb ganes i il·lusió que cada matí alcen les persianes dels seus negocis tradicionals passe el que passe. Però potser, en aquesta voràgine de competitivitat per quasi tot, aqueixes ganes ja no són suficient.

CONSUMIDOR EXIGENT
Els consumidors del segle XXI som cada vegada més exigents punt amb el producte, l’atenció i el servei que rebem. Tots necessitem i ens agrada que ens resolguen els nostres problemes i aqueixa és la basa que el comerç local i tradicional pot usar en el seu propi benefici. La transformació del sector és fonamental per a oferir cada vegada un millor servei, i aqueixa transformació no és només en el digital si no també en l’humà, que al cap i a la fi és el major actiu que té una empresa siga del sector que siga i de la grandària que siga. Dotar d’eines als xicotets empresaris i comerciants és clau per a poder continuar amb els seus negocis oberts i destacar entre tanta oferta.

Aquestes eines són precisament les que el programa “Alcoi Prestigi” ensenya als 47 establiments que ja estan adherits al programa des de l’any 2019. Un programa finançant en part per l’Ajuntament d’Alcoi i la col·laboració de la Cambra de Comerç, i liderat per Josep Alzamora, expert en competitivitat juntament amb el seu equip, ajuda en la transformació del model de negoci dels comerços minoristes perquè siguen capaços de sobreviure en els mercats actuals i en els hiper competitius que vindran en el futur.

Amb aquest objectiu va arrancar en 2019 el programa “Alcoi Prestigi”, i que s’està implementant en els negocis participants el model “syncplexity”, que posa el focus en què siguen els propis clients els que promoguen la marca o els articles a través de la seua satisfacció. És el ‘boca a boca’ del prestigi.

RESULTATS
Es veuen bons resultats després de passar per la revolució de “Alcoi Prestigi”? És el que hem preguntat a alguns dels comerciants que estan participant en el programa.

Mariola Reig, propietària de la Ferreteria Reimar a Alcoi, apunta que “formar part d’aquest programa ha suposat un abans i un després en el nostre negoci. M’ha permés sentir-me més segura en ell, perquè gràcies a les eines, al desenvolupament personal que ofereix Alcoi Prestige he pogut conéixer en profunditat al meu negoci i com a conseqüència al meu client, el meu client potencial i el més important, m’ha ensenyat a escoltar i a atendre les seues necessitats.

Assenyala també que “ens està mostrant que el més important en qualsevol model de negoci és la diferenciació perquè et trien i que en la professionalització del sector està una de les claus per a mantindre el negoci obert. Ens està ensenyant a saber que l’important és el que fem nosaltres i no és estar pendent del que fa la competència, perquè la competència estarà sempre».

Per part seua, Desiré Doménech propietària de Plantallibres i que també participa en “Alcoi Prestigi”, comparteix el positiu que està sent aquest programa perquè en el seu cas “ha sigut un abans i un després en la manera de portar el negoci. M’ha ajudat a saber quins canvis havíem de dur a terme per a connectar amb els clients més joves, que són cada vegada més els que ens visiten i consumeixen els nostres llibres i productes de papereria. Ens estan ensenyant a escoltar de veritat els nostres clients”.

Per a Desiré està sent un aprenentatge molt important perquè ens conta que “per a mi aquest programa ha suposat un canvi en la meua vida tant en el professional com de creixement personal perquè ens has ensenyat que la competitivitat comercial és una cosa molt important per als comerços de hui dia a l’hora de poder evolucionar, perquè no podem quedar-nos estancats i innovar constantment per a complir amb les seues expectatives, siguen felices i repetisquen en els nostres comerços”.

Desiré Doménech, de Plantallibres. Foto: M. Úbeda

ALCOI PRESTIGI EN LÍNIA
Alcoi Prestige fa un pas més i posa en marxa “Alcoi Prestigi En línia”, una plataforma digital a la qual podran sumar-se els comerços de la ciutat que compten amb un producte diferencial, complisquen uns estàndards de qualitat prèviament establits i aporten un valor afegit, perquè segons José Alzamora en la presentació d’aquesta plataforma, “internet és només un vehicle, no sap de negocis. I té un problema, no genera confiança perquè la confiança és un factor humà”. I ací és on sí que tenen molt a aportar els comerços.

En definitiva, l’adaptació als nous hàbits de consum i a les noves necessitats tant materials com emocionals del consumidor ja no és una opció si no una condició que el comerç tradicional ha d’assumir per a seguir avant, i poder arribar així al client més jove que potser és el perfil de consumidor que més allunyat pot estar del comerç tradicional.

Send this to a friend