Alcoi recorda els valors del jazz

El Mussol es va sumar al Dia Internacional amb el concert de Philippe Leblanc

Alcoi recorda els valors del jazz
Un moment del concert que es va celebrar en ‘La mujer barbuda’. | QUIQUE REIG

El concert del Dia Internacional del Jazz s’ha convertit en un clàssic en el calendari. El Jazz Club el Mussol es va sumar un any més a l’efemèride per a recordar les qualitats d’una música que significa llibertat o solidaritat, és una eina educativa i motor per a la pau. El prestigiós músic belga Philippe Leblanc va demostrar a l’escenari de ‘La mujer barbuda’ com domina el saxo, el clarinet i perquè és un especialista reconegut en clàssica, jazz i música klezmer. Ha tocat entre d’altres amb grans orquestres clàssiques o amb la cantant Shirley Bassey. L’acompanyaven Les Hot Rhythm Makers, quatre músics, tres vinculats al creixement del jazz a Alcoi. El contrabaixista d’Ador, Jordi Vidal, el saxofonista Moisés Olcina, Mike Summers, trompeta i piano i José García, guitarra.

Un agradable repertori combinava estàndars molt populars com ‘All of me’, ‘Sweet Georgia Brown’ amb altres peces conegudes. Philippe Leblanc a més va incloure quatre temes de la música klezmer, que sonava en les comunitats jueves d’Europa de l’Est. El quintet va interpretar la composició de Mike Summers, ‘Samba sense nom’. Amb destacats arranjaments i inspirades versions, es va posar al públic que omplia la sala, en la butxaca.

El remat de la nit el va portar el bis, amb els espectadors entregats, acompanyant amb les palmes i experimentant la força del jazz, una música que trenca barreres.

ELS IMPULSORS DEL JAZZ A ALCOI
El concert del Dia Internacional del Jazz va reunir a músics que van exercir un paper rellevant per a impulsar-lo a Alcoi. José García va ser un dels integrants en els anys 80 del grup ‘Jazz per quatre’, en el qual estava el guitarrista francés Thierry Laforge. Guarda un gran afecte i record a Thierry, “va fer molta escola a Alcoi”. José García, que venia del rock, es queda amb la llibertat que dona el jazz ,“un concert és irrepetible, només passa en eixe moment”.

Mike Summers també va estendre la música a la ciutat en els deu anys que va viure a Alcoi. Amb Moisés Olcina van fundar el Club Itinerant Jazz Alcoi i van organitzar a la Plaça de Dins el primer concert amb motiu del Dia Internacional. “Ferem una actuació i una jam després, convidant els joves músics. Va ser molt divertit, d’aquell moment es pot vore una foto en la màquina de tabac del bar de la Plaça de Dins”

Moisés Olcina recorda que a partir del quintet de Mike Summers es va expandir a Alcoi la cultura de tocar música moderna. “Amb el jazz t’ensenyes diàriament, sobretot a ser lliure, quan tens una base i uns estudis darrere, la llibertat te la dona l’escenari. S’ha comprovat en el concert, el bon humor, la connexió entre nosaltres, és el que aporta esta música”.

Philippe Leblanc sap que no seria el mateix sense la música. Ara ha afegit una passió, Espanya, més en concret el Mediterrani, la Marina Alta. “No m’agrada només tocar, hi ha més, estar amb la gent, compartir. És la paraula d’Espanya :compartir”.

El jazz fomenta la unió, el diàleg. Jordi Vidal, que va començar en la banda, l’ha elegit com la seua expressió artística.

“Estic en la música perquè m’agrada dir coses, trobar-me amb gent i m’agrada fer d’este món que siga un món més diferent”

Per a maig, el Mussol ha programat dos concerts. El dia 11 Karles Pérez Trio i el 18 Hetty Kate Quartet.

Send this to a friend