Alcoi rep 3’6 milions d’Europa per a «renaturalitzar» la ciutat

El projecte 'Alcoi Bio Up' comprén 13 actuacions que s'aniran realitzant en un horitzó de tres anys

Alcoi rep 3'6 milions d'Europa
El regidor Jordi Silvestre i l’alcalde Toni Francés han donat a conéixer el projecte aquest dimarts.

Alcoi rebrà uns altres prop de 3’6 milions d’euros de fons europeus per a dur a terme un projecte de «renaturalització» de la ciutat. Sota el nom de ‘Alcoi Bio Up’, la iniciativa consisteix en la posada en marxa d’un total de 13 actuacions que es realitzaran tant en el nucli urbà de la ciutat, algunes associades als llits dels rius, com en els paratges de voltant, de manera que es pretén connectar les zones verdes urbanes existents amb altres espais naturals periurbans.

En paraules de l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, es tracta d’una «aposta decidida per una cosa que ja fem» i que es resumeix en l’estratègia de «lluita contra el canvi climàtic, recuperant espais per a la ciutadania on la naturalesa tinga un paper fonamental», aconseguint «ciutats més habitables». El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, afig que les actuacions persegueixen «un reverdiment urbà» i «augmentar la densificació» de les zones verdes repartides per la ciutat.

El projecte està valorat en més de 3’7 milions d’euros, mentre que la subvenció concedida és de 3.580.000 euros, per la qual cosa la diferència l’aportarà l’Ajuntament, que té fins a finals de 2025 per a anar executant les diferents actuacions previstes. Segons ha avançat l’alcalde, a partir d’ara s’aniran redactant els diferents projectes, per a licitar el conjunt a la fi d’enguany o principis del que ve i segurament es fa per blocs.

Alcoi Bio Up suposa restaurar una superfície de terreny superior a 420.000 metres quadrats i entre les zones a actuar es troben, el Barranc del Serpis, zona de la Vaguada, Barranc de Cint, l’estany de Buidoli, Caldera de Gas, llit del riu Barxell, l’antic abocador de Cotes Baixes, el Camí Solsides, el parc de la Uixola i el Barranquet de Soler. En aquest últim es crearà una zona d’educació ambiental, incloent un arboretum urbà que acoste la vegetació autòctona als ciutadans, amb senyalització didàctica.

A més, al parc de la Uixola s’instal·larà una coberta ‘verda’. D’altra banda, es vol acabar amb els escocells buits existents als carrers plantant arbres nous, alhora que algunes de les actuacions s’aprofitaran per a millorar l’estabilitat i consolidar zones d’arracada o vessants. També es pretén obrir una nova senda que connecte el llit del riu principal que travessa la ciutat, el Riquer, amb un dels grans parcs urbans, el de Zona Nord, i els barrancs del Cint i del riu Barxell.

Tant l’alcalde com l’edil han incidit en la importància d’haver aconseguit finançament per a aquest projecte, que és un dels triats entre un màxim de vint en tota Espanya, només entre ciutats de més de 50.000 habitants. A més, es tracta del projecte de major quantia fins a la data dels concedits en el marc del Pla de Recuperació de la Unió Europea. Cal recordar que són ja sis les sol·licituds aprovades, que suposen un total de 10 milions d’euros procedents d’Europa i una inversió global de 12’5 milions, tal com remarca Francés.

Send this to a friend