Alcoi genera una mitjana de 55’6 tones de fem diàries

Es ve observant un augment progressiu del reciclatge i l'objectiu ara és potenciar la separació de l'orgànica

Alcoi genera una mitjana de 55’6 tones de fem diàries
Contenedores de basura en Alcoy

Cada alcoià produeix al voltant de 333 quilos de residus a l’any. En 2020, la ciutat va generar una mitjana de 55,6 tones de fem diàries, sense comptar amb les deixalles que es depositen en l’ecoparc, que també es tenen en compte a l’hora de fer una valoració general de la recollida selectiva.
Aquestes prop de 56 tones de fem comptabilitzades diàriament suposen acumular en un any quasi 20.300 tones, una xifra no obstant això inferior a la registrada l’any anterior i es creu que aquest descens ha sigut a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la pandèmia.
Amb tot, el balanç que fan des del departament de Transició Ecològica –abans Medi Ambient– és positiu i, en aquest sentit, s’incideix en dos aspectes: l’augment del reciclatge, que ara a més incorpora una nova fracció en implantar el contenidor marró de fem orgànic; i directament relacionat amb això es troba el descens progressiu de la fracció corresponent al contenidor de resta (grisa), que va aconseguir el seu màxim l’any 2017 amb la recollida de quasi 18.000 tones de fem i que ha anat decreixent fins a situar-se en 2020 en el seu mínim històric: 15.284 tones.
Encara així, la intenció és reduir aquesta xifra cada vegada més, ja que cal assenyalar que la ciutat paga pel transport i tractament d’aquests fems a la planta de processament corresponent. En canvi, pels residus correctament seleccionats –cartó, envasos i vidre, entre altres–, l’Ajuntament obté beneficis a través de la seua venda a companyies de reciclatge.
D’aquesta manera, sense deixar de costat aquesta qüestió, un dels objectius ara és fomentar la separació del fem orgànic. Recordar que l’Ajuntament va començar a treballar en això l’any passat per aquestes dates i des de juliol fins a finals de 2020 es van recollir prop de 122 tones de residus orgànics (contenidor marró). De moment són 520 els usuaris particulars i grans productors –hospitals, residències, col·legis, restaurants i mercats– que s’han sumat a la iniciativa i ara a l’abril arranca una nova campanya destinada a ampliar aquest número.
El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, ha destacat que el fem orgànic suposa el 40% dels residus totals que generem en la llar, d’ací la importància de separar-la al costat de la resta de deixalles domèstiques. Segons explica el responsable del departament de Medi Ambient, Carles Samper, la campanya ha estat donant bons resultats i en la planta de fems de Xixona “estan sorpresos de la bona qualitat” dels residus que trasllada Alcoi.

Advertisements

Send this to a friend