‘Alcoyanos por el mundo’: 50 històries d’aventura

El llibre de Rafael Conca parla d'alcoians que resideixen fora d'Espanya

‘Alcoyanos por el mundo’: 50 històries d’aventura
Rafael Conca sosté el llibre, el dijous en l’IVAM CADA. | XAVI TEROL

Ja fa sis anys des de que Rafael Conca va obrir una finestra: la d’alcoians que viatjaven pel món motivats per causes tan diverses com els destins on es trobaven, des d’Àsia, passant per bona part dels països europeus, fins arribar a les muntanyes més gèlides de Canadà. En forma de reportatges va tindre l’oportunitat de plasmar en les pàgines d’aquest diari les vides de dotze aventurers i aventureres que, malgrat tindre diferents edats i motius, compartien les arrels alcoianes.

Però l’esperit inquiet i innovador de Conca va fer que eixes dotze històries anaren més enllà. Després de publicar ‘Alcoy tiene playa’, inspirat en l’Alcoi de Filipines, i ‘50 vueltas al mundo en 150 relatos’, dimecres passat l’autor va presentar a l’IVAM CADA ‘Alcoyanos por el mundo’, el seu tercer llibre on s’exposen fins 50 històries que demostren que la identitat alcoiana esta present a cada racó del món.

L’acte va estar conduït per una de les seues filles, Aitana Conca, qui també és una ‘APM’ -Alcoiana pel món, com els descriu l’autor- i qui actualment resideix a Suïssa. En una sala totalment plena, i acompanyat pel periodista alcoià Ramón Climent, Conca es va mostrar molt emocionat al conèixer en persona aquelles veus que han escrit les pàgines del llibre i adonar-se’n de que ‘Alcoyanos por el mundo’ ja és una realitat.

No obstant això, i com assenyala el propi autor, “ha sigut un procés complicat”, en el que, més enllà d’arribar a l’entrevistat en qüestió, s’havia de fer una tasca molt profunda per coordinar entrevistes i fusos horaris, donada la diferència de països on resideixen els entrevistats. “La gent ha estat molt receptiva a la idea però l’experiència ha sigut esgotadora”, afirma l’autor.

Des de les primeres entrevistes, al setembre de 2021, fins ara, Conca ha ampliat encara més el coneixement que ell tenia del món gràcies als 30 anys que va estar viatjant pels cinc continents. “Abans del llibre jo ja era molt ric, perquè després de viatjar tant, t’enriqueixes una barbaritat. Però després de conèixer totes aquestes històries, soc riquíssim”. De fet, reconeix que la seua gran missió és deixar en herència eixa riquesa als lectors. “Jo m’enriqueix parlant amb els entrevistats, però els lectors ho podran fer amb el llibre. Jo sóc el transmissor”, expressa l’autor.

Històries de per què un dia van prendre la decisió de marxar fora, per què continuen allí o bé han tornat, inclús com viuen aquesta experiència els pares dels APMs és allò que Conca ha descobert i plasmat a la seua obra. Com es va comprovar a la presentació del llibre, els motius laborals, de relacions de parella, o d’aventura són els protagonistes en les vides estrangeres d’aquestos alcoians i alcoianes. Entre altres coses, conèixer quin paper juguen els pares en estes situacions també ha estat un dels aspectes analitzats per Conca. Pare de quatre Alcoians Pel Món, encara que tres d’ells han tornat, assenyala: “Els pares contribueixen a que se’n vagen fora però són els patidors. Conèixer quina és la relació amb els fills, inclús què passarà quan els pares es facen majors i necessiten mes atenció”.

Amb el seu caràcter obert i també aventurer, l’autor podria haver aprofitat el dia de la presentació del llibre, 28 de desembre, Dia dels Sant Innocents, com a excusa per llançar una nova noticia, però no és cap mentira. Conca vol continuar escrivint i mantindre eixa unió entre Alcoi i les històries que sempre han eixit d’ell. Qui sap si en forma de segona edició de ‘Alcoyanos por el Mundo’ –com bromejava Climent– o amb una altra història d’alcoians que van viatjar, van tornar i ho continuen fent portant l’esperit d’un Marco Polo alcoià per tot arreu.

Send this to a friend