Altra pericial indica que es va pagar 1 milió de més pel Calderón

L'Ajuntament demanarà que s'òbriga judici contra el constructor Ortiz que va ser qui va realitzar l'obra

Altra pericial indica que es va pagar 1 milió de més pel Calderón
Moltó y Zamorano, el miércoles, en rueda de prensa. | MAURO CENTENO

Un nou informe realitzat per un perit judicial confirma que la constructora Ortiz e Hijos SA hauria de retornar a l’Ajuntament d’Alcoi més d’un milió d’euros per la reforma del Teatre Calderón, finalitzada al març de 2007. Es tracta de la tercera pericial que llança aquest resultat positiu per al consistori alcoià i la intenció ara és sol·licitar l’obertura de judici contra la signatura de cara a reclamar aquests diners i que finalment puga retornar a les arques municipals.

La regidora de Règim Jurídic durant l’etapa 2011-2019, Lorena Zamorano, i l’actual responsable en l’última legislatura, Vanessa Moltó, van comparéixer la setmana passada davant els mitjans de comunicació per a explicar les novetats del cas, que es remunta a 2008, un any després de la finalització de les obres del teatre, quan el llavors govern del Partit Popular aprova un reconeixement de deute a favor d’Ortiz per valor de 2’1 milions.

Segons el relat dels fets efectuat per Zamorano dimecres passat, quan el PSOE accedeix al govern en 2011 “ens crida l’atenció que aparegueren factures noves”, motiu pel qual encarreguen una primera pericial al jutjat. Un informe que llança que l’Ajuntament va pagar a l’empresa 1’2 milions d’euros per obres que ja havien sigut abonades o no estaven justificades.

Aquesta conclusió és la mateixa a la qual arriba una altra pericial encarregada pel jutge posteriorment, si bé es considera que el presumpte delicte “ha prescrit ja i no es pot fer res”.

És llavors quan el govern socialista inicia un procediment per via penal, interposant una denúncia contra Ortiz en 2015 per estafa i falsedat documental. El constructor, per part seua, “ha recorregut tot aquest temps per a dilatar el procés al màxim”, explicava Lorena Zamorano en relació a la demora d’aquesta nova prova pericial, que va arribar la setmana passada i el resultat de la qual “no pot ser més favorable per als interessos de l’Ajuntament”, revelant en les conclusions –apuntava Zamorano– “dolenta praxi i mala gestió” per part de l’executiu del llavors alcalde, Jorge Sedano.

El pas següent serà que el Jutjat Número 2 d’Alcoi, que instrueix el cas, cride a declarar al perit perquè aporte l’últim informe elaborat, la qual cosa suposa l’inici d’un nou procediment encaminat a recuperar el milió d’euros més interessos que l’Ajuntament li reclama a Ortiz.

Per part seua, l’actual edil de Règim Jurídic demanava explicacions públiques sobre aquest tema al candidat popular Carlos Pastor, ja que en el moment de les obres era assessor del govern municipal; “ara és quan ha de parlar i donar una explicació de quina ha passat amb aqueixos diners”, assenyalava, al mateix temps que remarca que “el nostre objectiu sempre ha sigut recuperar els màxims diners de projectes que han sigut ruïnosos per a aquesta ciutat” i, en aquest sentit, repassa obres com el bulevard, Serelles o la Rosaleda.

Recordar que la reforma del Teatre Calderón va començar amb un pressupost de 1’5 milions i va acabar costant als alcoians prop de 14.

Send this to a friend