Animalcoi, aposta pel present i futur de l’animació

La programació del festival continua durant tot aquest cap de setmana

Animalcoi, aposta pel present i futur de l’animació
En la inauguració del festival es van entregar els premis als millors curtmetratges presentats l’any passat. | XAVI TEROL

Per fi, en aquest 2021 s’està duent a terme la primera edició del festival d’animació, Animalcoi, organitzat per l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi (EASD), i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat i de la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura.

La Covid-19 va obligar a suspendre quasi la totalitat de les activitats que estaven programades per a l’any passat, però el dijous, l’IVAM CADA va albergar l’acte inaugural d’aquest festival, en el qual s’aposta tant pel present com pel futur d’un sector que està en auge, tal com van destacar tant la directora de l’EASD, Pilar Blasco, com l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

Així mateix, el dijous va arrancar l’àmplia i diversa programació d’aquesta primera edició, que inclou conferències, tallers, exposicions i projeccions de pel·lícules animades. Tota la programació, que va seguir ahir i també continua durant aquest cap de setmana, està disponible en la web animalcoi.com.

Durant aquests dies, Animalcoi compta amb la presència de persones molt destacades dins del sector de l’animació, com és el cas de quatre guanyadors dels Premis Goya: Pablo Lloréns –que a més és el padrí del festival i el creador de la mascota d’aquest, Aitana–; Nathalie Martínez, Abraham López i Álvaro García. Així mateix, el referent de l’animació a la Comunitat Valenciana, Calpurnio, també conegut com a Eduardo Pelegrín Martínez de Pisón, ha sigut un dels convidats de luxe d’aquesta primera edició, ja que va acudir aquest dijous per a oferir la conferència magistral ‘Calpurnio, pioner de l’animació a la Comunitat Valenciana’. Calpurnio va explicar la seua experiència com a animador i il·lustrador, trajectòria durant la qual ha rebut nombrosos premis a nivell nacional.

Animalcoi, aposta pel present i futur de l’animació
El padrí d’Animalcoi, i creador d’Aitana, Pablo Lloréns, recollint el premi honorífic. | XAVI TEROL

LLIURAMENT DE PREMIS
Quant a la inauguració, que va ser a càrrec del professor Rafa Calbo i la directora del festival, Diana Cortés, a més de la pròpia mascota d’Animalcoi, Aitana, en aquesta, va tindre lloc el lliurament de premis als millors curtmetratges presentats l’any passat –dels quasi 900 que van arribar de diferents parts del món–, que va ser l’única activitat que va haver-hi, en la qual hauria d’haver sigut la primera edició del festival.

Va haver-hi un guardó per cadascun dels patrocinadors: el de Mutua Levante va ser per a ‘Paradise Lost’ d’Alex van der Aa; el de Caixa Ontinyent va ser per a ‘Témpelis’, de Joel Abad i Pérez, Esther Fuente García, Haja Insa Rouille, Pablo Vidal Blekhadem, Gustavo Fessy Aguilera, Iván Fernández Saura, Jose Ignacio Álvarez Haros; i el d’Animalcoi-Solitium, va ser per a ‘Muedra’ de César Díaz.

Així mateix, es va entregar un premi honorífic al padrí del festival, Pablo Lloréns.

SECTOR EN AUGE
Tal com s’ha indicat prèviament, tant Blasco com Francés van remarcar de l’animació que és un sector amb molta projecció i que es tracta de “una disciplina amb un indubtable futur”, la repercussió del qual radica tant a nivell econòmic com laboral, segons la directora de l’Escola, un centre que ha apostat per l’animació oferint formació, a més d’organitzar el propi festival.

Per part seua, el primer edil d’Alcoi, va incidir precisament en aqueixa aposta de l’EASD per un sector en el qual “comença a haver-hi problemes per a trobar professionals” i en què amb Animalcoi, es “situa a la nostra ciutat com un referent”.

Send this to a friend