Aquest dimecres s’inicia la vacunació antigripal juntament amb la tercera dosi de la Covid

Es comença pels majors de 70 anys i després es passarà a la resta de grups de risc

Vacunació antigripal juntament amb la tercera dosi
Imatge d’arxiu de la vacunació contra la grip, en 2019.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública començarà demà dimecres a vacunar contra la grip a les persones majors de 70 anys per a fer coincidir l’arrancada de la campanya antigripal amb l’administració a aquesta franja d’edat de la tercera dosi de vacuna contra la COVID-19. Enguany hi ha previst destinar a la campanya de la grip un total d’1.285.000 dosi, 8.900 més que en la temporada anterior.

La vacunació es realitzarà en els centres de salut, amb cita prèvia per a evitar aglomeracions que comprometen la seguretat de persones usuàries i professionals, i prioritzant als grups més vulnerables. Els col·lectius per a les quals està indicada la vacuna de la grip són quatre: majors de 65 anys, persones de risc de complicacions derivades de la grip (com és el cas de dones embarassades o que acaben de donar a llum), personal sociosanitari i de serveis públics essencials.

Així, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha indicat que «està previst que les primeres a immunitzar-se siguen les persones de 70 anys, unes 700.000 en la Comunitat Valenciana, que rebran la vacuna de la grip al costat d’una dosi de reforç enfront de la COVID-19». Aquesta dosi de record serà d’ARN-m (vacunes de Pfizer i Moderna) i es punxarà juntament amb la vacuna de la grip (preferentment, una injecció en cada braç) en els centres d’Atenció Primària. Per a poder rebre-la, hauran d’haver passat almenys sis mesos des de la segona dosi.

Al mateix temps, en aquesta primera fase, es vacunarà a les dones embarassades; als residents i treballadors de centres de majors o amb diversitat funcional, i als professionals sanitaris. L’objectiu és que aquests col·lectius estiguen vacunats en les dues primeres setmanes de la campanya. D’aquesta manera, una vegada finalitzats aquests grups s’iniciarà la vacunació de la resta de grups de risc: persones entre 65 i 69 anys, persones de 64 anys i menys amb patologia de risc i personal de serveis essencials.

Tots ells podran demanar hora per a vacunar-se cridant al centre de salut o a través de l’APP GVA+Salut (només s’activarà la possibilitat de cita per a la vacuna de la grip a aquelles persones que pertanguen a un grup de risc).

Els objectius que s’han marcat per a aquesta temporada són el 75% de cobertura en persones majors de 65 anys i personal sanitari i sociosanitari, així com el 70% en embarassades i el 60% en grups de risc per patologies.

En aquest sentit, l’eslògan triat per a la campanya de vacunació enfront de la grip és ‘Tornem a acostar el muscle’, que tal com ha assenyalat la titular de Sanitat «és una cridada a continuar aportant, a continuar lluitant després de la vacuna contra la COVID i a continuar sumant esforços per a protegir-nos i també protegir als qui ens envolten».

La grip és un procés banal en persones sense patologia, però pot provocar complicacions en persones amb malalties prèvies o en embarassades, i els qui es vacunen tenen un menor risc de patir complicacions. En aquest sentit, la vacuna enfront de la grip ha demostrat durant molts anys que és segura i eficaç.

Send this to a friend