Augmenten les ajudes per a la lluita contra el despoblament

L'import mínim que han rebut els municipis ha sigut de 5.000 euros

La lluita contra el despoblament
Un carrer del municipi de Fageca, al Comtat. ARCHIVO

La Generalitat Valenciana ha fet efectiu ja l’ingrés dels tres milions i mig d’euros del Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament als 180 municipis de la Comunitat Valenciana en risc de despoblació. Els 3,5 milions d’euros s’han repartit entre 180 ajuntaments inclosos en la xarxa de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), dels quals 30 pertanyents a la província d’Alacant, que han rebut 480.510 euros; 65 de la província de València, als quals se’ls ha destinat 1.515.885 euros, i 85 de la província de Castelló, que han rebut 1.503.605 euros.

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, ha assenyalat que és una mesura fonamental «perquè dóna suport a la gestió dels municipis i els dóna tranquil·litat econòmica i financera». La directora general ha incidit en què el despoblament «ens afecta de manera col·lectiva, per la qual cosa estem convençuts de la necessitat d’aquest fons d’ajudes als municipis més xicotets».

D’altra banda, Segarra ha lamentat que «la Diputació d’Alacant no ix-te la barrera del partidisme i se sume a aquesta acció, com s’han sumat les diputacions de Castelló i València, perquè al final els perjudicats són els pobles d’Alacant».

Increment de la partida pressupostària
El Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament és una assignació no finalista que permet als ajuntaments destinar l’ajuda a qualsevol necessitat del municipi, i es distribueix en funció del nombre d’habitants de cada municipi.

Cal destacar que durant 2021 el Consell ha incrementat la partida pressupostària d’aquest fons fins als 3,5 milions d’euros, mig milió d’euros més que l’any passat. També s’ha flexibilitzat el criteri per a accedir a les ajudes, ja que s’ha ampliat a tots els municipis de menys de 300 habitants, enfront dels 120 d’abans.

Aquestes modificacions han permés augmentar el nombre de municipis beneficiaris, que ha passat de 154 en 2020 als 180 d’aquest 2021. En concret, d’aqueixos 26 nous ajuntaments, 13 corresponen a la província de València, set a la d’Alacant i sis a la de Castelló, el territori més afectat per la despoblació en la Comunitat Valenciana i que comptava ja amb un major nombre de municipis beneficiaris.

Una altra de les novetats que va introduir el Consell per a aquest exercici ha sigut l’increment de l’import mínim a percebre, passant de 3.000 euros en 2020 als 5.000 d’enguany, és a dir un 66% més.

Send this to a friend