Banyeres renova les campanes de la Misericòrdia

Les antigues han sigut instal·lades en el cementeri

Banyeres renova les campanes
Operaris durant el desmuntatge de les campanes del campanar.

La parròquia de la nostra Senyora de la Misericòrdia de Banyeres de Mariola, renovarà en poques dates les quatre campanes del seu campanar. Les actuals, anomenades Santa Úrsula (instal·lada en 1940), La Puríssima (1946), La nostra Senyora de la Misericòrdia (1948) i Sant Jordi (1951), van ser desmuntades i traslladades al Cementeri entre el divendres i el dissabte de la setmana passada, on han sigut instal·lades a l’esplanada que mira cap a l’altar que hi ha en el Camp Sant.

En la seua nova ubicació i després dels pertinents treballs de neteja i greixat, podran sonar en la missa que se celebra cada 25 d’abril, últim dia de les festes de moros i cristians, en l’acte en el qual els festers reten homenatge als difunts amb el tret de salves d’arcabusseria, únic en el context de les festes de moros i cristians. També sonaran cada 1 de novembre, festivitat de Tots els Sants. L’acció s’ha dut a terme en un any en què es compliran 83 anys des de la col·locació de la primera campana i 72 de l’última.

Totes estaven en funcionament excepte l’anomenada Santa Úrsula, que en 2014 es va trencar longitudinalment. Per això en els últims any només repicaven tres de les quatre existents, fent-ho només les quatre en el cas d’enterraments i funerals, malgrat la desafinació que causava la deteriorada.

El projecte va començar a gestar-se al maig de 2021, quan la Confraria de Sant Jordi va apuntar la possibilitat de reemplaçar la campana que porta el nom del Patró. Però renovar una de les quatre, mantindre trencada una d’elles i donar prolongació a un quartet afectat per mancances d’harmonia sonora per les circumstàncies indicades i el desgast acumulat, va motivar que es considerara renovar tot el conjunt.

Noves campanes de bronze
Les noves campanes seran de bronze d’alta qualitat i, excepte imprevistos, es muntaran el diumenge 16 d’abril perquè puguen estrenar-se coincidint amb les festes de moros i cristians. El seu disseny i càlcul de dimensions ha estat a càrrec del campanòleg holandés Gideon Bodden. La fosa la realitzarà Abel Portilla, un dels millors fonedors de campanes de tota Europa que té el seu taller en Gajano (Cantàbria). I del muntatge i del desmuntatge de les velles, s’encarrega l’empresa Electro Recamp, d’Atzeneta d’Albaida, ocupant-se Grues Rigar, de València, de la tasca de baixar-les i pujar-les.

La campana principal continuarà denominant-se Mare de Déu de la Misericòrdia (1142 kgs), la segona continuarà sent la de Sant Jordi (571*kgs), la tercera deixa de dir-se Santa Úrsula i passa a dir-se Santa María Magdalena (340 kgs) i la quarta i més xicoteta deixa de ser La Puríssima i ara es denominarà Santa Llúcia (240 kgs). Des de la parròquia s’ha indicat que el projecte compta amb el suport del consistori i que s’han sumat al mateix les confraries de Sant Jordi, Santa María Magdalena i Saint Lucia, assumint el compromís que les campanes de les seues devocions siguen una realitat.

Send this to a friend