Benestar Social posa en marxa un curs de cuina de baix cost

Des de fa dues setmanes, un grup de quinze usuaris dels serveis de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alcoi estan assistint a les sessions del curs ‘Cuina saludable i econòmica’, un curset consistent a quatre sessions, una cada setmana, en què professors del Mòdul d’Hostaleria i Restauració de l’Institut de Batoi mostren als assistents com elaborar un menú per a tot un dia per un màxim de sis euros.

El curs ha estat possible gràcies a la col•laboració entre el Departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alcoi i el Servei Psicopedagògic Escolar (SPE) de la Conselleria d’Educació. Tal com explica la treballadora social del SPE, Pilar Cremades, “sabem que un dels factors més negatius per al dia a dia de les persones que estan a l’atur i no tenen recursos és el fet de veure’s desocupades en el seu dia a dia. Per això, és interessant oferir un curs que comporta certa activitat, i més si el curs té una clara aplicació pràctica en el dia a dia, ja que pot ajudar a algunes famílies a tindre una gestió més eficient dels propis recursos. Si, a més, el fet de seguir el curs els pot permetre continuar estudis per a les habilitats que poden adquirir, serà doblement positiu”.

La regidora de Benestar Social Aroa Mira comenta per la seua banda que “des de Benestar Social estem observant com el perfil d’usuari de les prestacions està canviant amb la crisi, ja que hem passat d’atendre persones amb un risc d’exclusió social molt alt a gent que fins fa poc tenia una situació benestant, i que les dificultats econòmiques i laborals han propiciat que necessiten alguna ajuda puntual. D’ahí que, a banda de l’atenció amb recursos econòmics o materials, el Departament haja posat en marxa altres programes com els propis cursos. Ja n’hem tingut alguns, i ara hem posat en marxa aquest perquè hem cregut que hi havia alguns perfils als quals els resultaria útil i positiu disposar d’informació per a una millor administració domèstica dels recursos. La convocatòria en aquesta primera edició ha sigut per a 15 persones, cinc per cadascuna de les unitats de Treball Social (Zona Alta, Santa Rosa i Zona Nord), i buscant que foren persones amb càrregues familiars que han rebut recentment alguna prestació de Benestar Social. I, per ara, l’experiència està sent molt positiva: tant pel que ens comenta el professorat, com per les impressions dels propis alumnes, com pel que estem observant en quant a l’aplicació dels coneixements a la vida quotidiana dels alumnes”.

El curs de cuina està sent impartit pels professors de Cuina i Pastisseria de Batoi Juan Antonio Pérez i Julio Gregorio Casas. Durant les sessions, de quatre hores, mostren de forma teòrica i pràctica com cuinar un menú de desdejuni, dinar de dos plats i postre, i sopar també amb postre, amb un màxim de 6 euros aproximadament per persona i dia; tal com expliquen els propis professors, un menú “saludable, variat, equilibrat, assequible, amb plats d’elaboració senzilla”. Les sessions es desenvolupen a les perfectament equipades instal•lacions de l’Institut de Batoi, i els alumnes tenen oportunitat d’accedir als coneixements teòrics i tècnics, però també a practicar amb l’instrumental i els propis aliments. Tal com explica Aroa Mira, “l’únic cost que representa per a l’Ajuntament aquesta acció formativa és la de l’adquisició dels aliments; i, quan acaben les classes, els alumnes s’emporten els plats elaborats”.

La regidora de Benestar Social subratlla que el seu departament té previst seguir organitzant cursos, i fins i tot ampliar els que s’estan portant a terme amb noves ofertes: “A Benestar Social estem deixant enrere el caràcter purament assistencial i, tal com ja estem fent, estem atenent les necessitats de totes les persones que ara per ara ho estan patint les conseqüències de la crisi. I per a això hem d’incrementar serveis i adaptar-nos a tots els perfils de la creixent demanda”.

Send this to a friend