Cancel·lació de viatges per la Covid: l’OMIC recupera quasi 9.000 euros

Molts usuaris es van veure obligats a anul·lar reserves a causa de la pandèmia

Cancel·lació de viatges per la *Covid: l'OMIC recupera quasi 9.000 euros
L’OMIC està situada en l’entrada a la Plaça de Dins. | ARXIU

La crisi sanitària que va portar a la declaració de l’estat d’alarma a Espanya, amb les consegüents limitacions i restriccions a la mobilitat, va provocar que milers d’usuaris es veren obligats a cancel·lar les seues reserves de viatges o esdeveniments. Les autoritats asseguren que els consumidors no han de pagar les conseqüències d’aqueixes cancel·lacions, sinó que teòricament han de poder recuperar els diners abonats.

A Alcoi, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha mitjançat en un total de 53 casos de reclamacions a companyies de transport i ara com ara ha aconseguit recuperar l’import de diferents reserves per valor de quasi 9.000 euros. Indicar que les queixes inclouen transport aeri, terrestre, marítim i agències de viatges.

D’aquestes 53 reclamacions, 33 han sigut per a companyies de vol, havent-se resolt 19 reclamacions de manera favorable, 5 desfavorable, 2 estan en tramitació, 6 no han sigut contestades encara i 1 ha sigut desestimada. En creuers s’han registrat 6 reclamacions, de les quals 2 s’han resolt favorablement, 2 de manera desfavorable i 2 encara estan en tramitació. I finalment, l’única reclamació de transport amb tren s’ha resolt favorablement. La resta estan vinculades a plataformes i agències de viatges, per cancel·lacions tant de vols com de viatges combinats.

No obstant això, “els viatges no són els únics contractes que s’han cancel·lat per coronavirus. Moltes persones s’han vist obligades a anul·lar i cancel·lar altres serveis, com a esdeveniments culturals o espectacles, activitats de tota mena, celebracions familiars, etcètera, uns serveis que ja havien pagat. Les persones consumidores tenen dret a recuperar els seus diners i han de saber que l’OMIC està per a ajudar-los amb les seues reclamacions”, ha explicat la regidora responsable de l’oficina, Teresa Sanjuán.

Cal destacar que quan s’ha complit alguna cosa més un any de la declaració de primer estat d’alarma, encara són molts els consumidors que no han obtingut el reembossament dels viatges cancel·lats en diferents moments, a conseqüència de la pandèmia. En bastants casos han rebut un bo que no han pogut utilitzar o bé han iniciat alguna reclamació, sense èxit.

Assenyalar que les mesures excepcionals adoptades en el seu moment pel Govern per a afrontar els efectes de la crisi del coronavirus permetien que les agències de viatges, en comptes de reembossar els diners, pogueren entregar als usuaris un bo d’un any per l’import equivalent al viatge contractat. No obstant això, obligar els afectats a acceptar aquests bons en lloc del reembossament contravé la normativa europea, per la qual cosa al juny de 2020 el Govern va modificar aquestes mesures establint, entre altres qüestions, la voluntarietat d’aquests bons.

Per a resoldre qualsevol dubte referent als drets del consumidor en temes de cancel·lació de viatges, les persones afectades poden dirigir-se a l’oficina i consultar la normativa vigent.

Send this to a friend