Centenars de persones donen suport a la concentració per la sanitat pública

Des de la Plataforma de Metges s'han enumerat algunes de les reivindicacions

Centenars de persones persones donen suport a la concentració per la sanitat pública
Aspecte de la plaça d’Espanya durant la concentració.

La plaça d’Espanya s’ha convertit hui en l’escenari d’una reivindicació ciutadana multitudinària, amb la convocatòria d’una concentració per la sanitat pública i pel departament de Salut d’Alcoi per part de la Plataforma de Metges del citat departament.

Entre 1.000 i 2.000 persones han acudit a aquesta cita, en la qual fins i tot s’ha tallat una dels carrers al trànsit degut a l’elevada assistència.

Diversos metges del departament de Salut han llegit algunes de les reivindicacions –que pot veure en el vídeo que s’adjunta– i han explicat la situació actual de l’àrea i de l’hospital Verge dels Lliris. 

El portaveu de la Plataforma, Alfredo Rizo, ha destacat que es tracta “d’una reivindicació asindical, apartidista, no laboral ni professional, sinó una reivindicació ciutadana per una sanitat pública del departament d’Alcoi que recupere mitjans i recursos i siga equitativa amb altres territoris de la Comunitat Valenciana”. Després de la concentració, que ha durat al voltant de 45 minuts, Rizo ha assegurat que, des de la Plataforma de Metges estan “molt contents, sempre tens la por que, a pesar que tothom et diu que vindrà, després no acudisquen. Ens hem compromés tots i continuarem comprometent-nos. Hem acabat la concentració, la declaració dient que no us defraudarem, i no ho farem, seguirem”.

Al voltant de 3.000 persones donen suport a la concentració per la sanitat pública
Durant la concentració alguns metges han explicat les reivindicacions.

En paraules de la radiòloga de l’Hospital d’Alcoi, Antonia Doménech: “no som uns ‘llorons’ que ens queixem a la primera oportunitat, som professionals que hem batallat sempre amb aquests problemes que, per a nosaltres són ja inherents en la nostra àrea de salut. Però ara s’ha superat el límit i hem arribat a un punt en què la precarietat és tal que no ens permet garantir una correcta assistència. La gravetat de la situació actual, si no es prenen mesures ja, és el que ens ha fet, per ètica professional, llançar-nos a fer-la pública. No volem espantar, com alguns ens han reprovat, volem informar, perquè els usuaris de la sanitat teniu dret a saber què passa”.

La metgessa del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Verge dels Lliris, Bea Vañó, ha indicat que “som ací per a reivindicar solucions urgents i definitives per a dotar adequadament l’hospital i els centres de salut que pertanyen al nostre departament”.

Així, s’han assenyalat alguns dels aspectes més assenyalats de les reivindicacions, com que “la externalització de les intervencions no siguen el mecanisme fonamental de resolució de problemes” o que les urgències “no estiguen col·lapsades”, entre molts altres.

Per part seua, l’edil de Salut Pública de l’Ajuntament d’Alcoi, Teresa Sanjuán, ha explicat que “ningú dubte que tots estem a favor que la sanitat pública siga tan bé com siga possible, però hem d’anar tots junts sempre i no intentar desinformar a la ciutadania”. Ha continuat al·legant que “des de l’Ajuntament d’Alcoi hem estat a la disposició de la Plataforma i de tot aquell que ens ha demanat ajuda”. Així mateix, i sobre l’afirmació de Rizo durant la concentració que l’única informació vertadera sobre les mesures posades en marxa des de la direcció i gerència del departament de Salut, com els ‘extraconcerts’ d’anestesistes, és que el Síndic de Greuges ha obert una queixa d’ofici per les mancances del personal sanitari en el departament, Sanjuán ha detallat que “la conselleria de Sanitat sempre ha estat predisposada a ajudar i això es tradueix en fets, fets que ja estan en marxa com la planta de pediatria, són conscients del problema que tenim en urgències i amb els anestesistes, però les xifres han de ser realistes, cal agafar la dada tal qual és i no intentar tergiversar. S’ha donat suport al departament d’anestesistes amb 4 anestesistes i per això la llista d’espera s’ha reduït. De 79 operacions que hi havia programades a l’octubre, al novembre han sigut 119, això és significativament una reducció de la llista d’espera”. Finalment, ha remarcat l’anunci de la conselleria de la inversió a l’Hospital d’Alcoi de més de 9 milions d’euros. 

Send this to a friend