Claus de l’Agenda Urbana d’Alcoi: un full de ruta fins a 2030

En l'actualitat es perfila el pla d'acció, de cara a la posada en marxa dels projectes

Claus de l'Agenda Urbana
El Via Parc –abans bulevard– és un dels projectes destacats de l’Agenda Urbana. ARXIU

Alcoi és un dels primers municipis espanyols que està desenvolupant la seua pròpia Agenda Urbana, el full de ruta que ha de guiar les accions i estratègies del seu desenvolupament fins a l’any 2030. Aquesta planificació plasma en l’àmbit local les directrius marcades per altres agendes internacionals, especialment l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, adoptada en 2015 per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i de la qual, al seu torn, es desprenen l’Agenda Urbana Europea i l’Agenda Urbana Espanyola.

Des que al juliol de 2021, l’Ajuntament d’Alcoi signara amb el Ministeri el protocol que converteix al municipi en ciutat pilot de l’Agenda Urbana Espanyola, el consistori ha estat treballant a elaborar un diagnòstic del municipi i ara ultima la redacció del Pla d’Acció, una eina metodològica que permeta afrontar els reptes que s’han anat plantejant.

Segons destaca l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “aquesta planificació estratègica és fonamental per a prioritzar projectes i ens permet partir d’una posició d’avantatge a l’hora de presentar-los a les diferents convocatòries de finançament europeu. Estem treballant de manera transversal, amb la implicació de diversos departaments i comptant amb la participació ciutadana”.

Per a realitzar el diagnòstic, s’ha analitzat la situació del municipi entorn de deu eixos, definint les seues febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats. Aquests són: territori, paisatge i biodiversitat; model de ciutat; canvi climàtic i resiliència; gestió sostenible dels recursos i economia circular; mobilitat i transport sostenible; cohesió social i igualtat d’oportunitats; economia urbana; habitatge, era digital; i instruments i governança.

L’anàlisi ha sigut dut a terme per tres grups de treball i ha comptat per a la selecció de projectes amb la ciutadania, la participació de la qual serà també molt important al llarg de tot el procés de desenvolupament i implementació del pla.

Deu Objectius Estratègics
Després de la valoració inicial, s’han establit una sèrie de projectes agrupats entorn del decàleg d’Objectius Estratègics de l’Agenda Urbana Local. Una de les principals àrees de treball és el planejament urbanístic, àmbit en el qual urgeix l’actualització del Pla General d’Ordenació Urbana, en el qual estan integrats documents com el Pla General Estructural, el Pla d’Ordenació Detallat o el Catàleg de Proteccions.

Aquest primer apartat està alineat amb l’Objectiu Estratègic d’ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, on s’inclouen altres projectes, com la renovació urbana de la plaça Al-Azraq o la renaturalització de diferents espais urbans.

> Llija el reportatge complet en l’edició del dijous 14 d’abril de El Nostre Ciutat.

Send this to a friend