Cocentaina s’encamina cap a les festes del retrobament

La població recupera els seus Moros i Cristians després de l’aturada per la pandèmia

Cocentaina s'encamina cap a les festes del retrobament
Graciela Llorens va guiaŕ als publicadors cristians com a formadora.

Han passat ni més ni menys que 1.096 dies des que la batalla entre les tropes de la creu i de la mitja lluna acomiadara les últimes Festes de Moros i Cristians de Cocentaina celebrades amb normalitat abans de la crisi sanitària del Coronavirus. Aquell 12 d’agost de 2019, quan el tret d’arcabussos posava fi a la trilogia, ningú presagiava que hauríem d’esperar fins al 12 d’agost de 2022 per a tornar a gaudir al carrer del gran espectacle que constitueixen els festejos en honor a Sant Hipòlit Màrtir. Pel camí s’han adoptat decisions difícils, com la suspensió de les celebracions en 2020 i 2021 a causa de la pandèmia, però també s’han pres mesures per a mantindre sempre visca la flama de la Festa.

Gràcies a aquesta premissa es van poder celebrar actes culturals i religiosos dedicats al patró en els dos anys d’obligada aturada i es va poder tornar a desfilar en unes ‘Voltetes’ extraordinàries que van retornar l’ambient festiu al Passeig del Comtat el mes de desembre passat, coincidint amb l’Olleta de la Puríssima. Totes aquestes vicissituds queden ara arrere i, sense oblidar el record als que ens han deixat en aquest temps, Cocentaina es prepara per a retrobar-se amb els seus Moros i Cristians a partir del pròxim divendres.

Abans d’això una emotiva Publicació va obrir de bat a bat les portes de la Festa el passat 25 de juny en la Plaça de la Vila.

En aquella calorosa vesprada del recentment estrenat estiu, Graciela Llorens, com a formadora de la Filà Contrabandistes, que ostenta enguany la capitania cristiana, va guiar als publicadors adults del bàndol de la creu als sons de ‘Peluca Capità’, de Santi Revert, i va despertar uns aplaudiments que portaven en letargia quasi tres anys.

Cocentaina s'encamina cap a les festes del retrobament
Miguel Palací va ser el formador de l’esquadra del bàndol moro.

Després va ser el propi Miguel Palací, formador dels Bequeteros com a filà que exerceix el capità moro, qui va acompanyar als publicadors de les hosts de la mitja lluna sota els compassos de la peça del mestre Pérez Vilaplana titulada ‘Bohemis del 29’. Després d’ells van arribar els publicadors infantils de tots dos bàndols, acompanyats pel clàssic ‘Paquito El Chocolatero’, de Gustavo Pascual Falcó, demostrant una vegada més que el futur de les festes està més que assegurat. Isabel Jordà Llorens (Filà Contrabandistes) i Lucía Agulló Barrachina (Filà Bequeteros) van ser en aquesta ocasió les formadores i van fer realitat un moment que portaven també temps esperant.

NOU CAPÍTOL
S’obria així un nou capítol en la història d’una festa Contestana, a la qual li queden moltes pàgines per escriure, i que el pròxim 13 d’agost farà gala de l’herència rebuda dels seus avantpassats.

Ya lo dice el refrán: Si la ceba grilla i l’alficòs grana, per Sant Hipòlit, bona Diana.

Send this to a friend