Comença la primera fase per a la restauració de Santa María de Cocentaina

La setmana passada es va materialitzar la baixada de quatre de les campanes de la torre

Comença la primera fase
Les campanes després de ser baixades del campanar.

La parròquia de Santa María de Cocentaina ha fet un pas important a l’hora de conservar els seus béns patrimonials i, després d’un camí que no ha estat exempt d’esforç, ha iniciat les obres per a la restauració del seu singular campanar. Aquesta torre és un de les icones de la Vila Comtal i la mateixa presentava un notable estat de deterioració deguda al pas del temps, així com a les condicions climatològiques adverses que ja havien fet mossa en els històrics murs.

La primera fase del projecte contempla una profunda intervenció en el cupulí, així com a la sala de campanes, i que consistirà en la neteja de la pedra, la supressió d’elements aliens al monument, l’eliminació de vegetació i la creació d’un nou sistema per a canalitzar les aigües pluvials que no perjudique el mateix campanar. Al marge d’això es restauraran quatre de les campanes, les quals van ser baixades mitjançant una gran grua dijous passat a la vesprada davant la comunitat parroquial i nombrosos veïns de la capital del Comtat que no van voler perdre’s aquest històric moment.

Els bronzes retirats reben el nom de Santa Bàrbara (1766) i Sant Jordi (1807), encarregant-se tots dos de donar tant els quarts com les hores en punt que marca cada dia el rellotge de la parròquia. Les altres dues campanes són de volteig, corresponen a 1940 i a 1984, i tenen la denominació de San José i María Ascensión; respectivament. Aquestes dues últimes seran refoses mentre que seguiran encara col·locades en el campanar les dues més grans, Mare de Déu del Miracle i Sant Hipòlit Mártir, a l’espera de ser restaurades en la següent fase de la intervenció.

“Era molt necessari consolidar el campanar per a evitar que es degradara més i amb aquest procés aconseguirem posar en valor una icona de tot el poble. En els pròxims dies començarà el muntatge de les bastides i, si tot va segons el que es preveu, les obres podrien estar finalitzades de cara a l’estiu”, explicava aquesta setmana Don Eduardo Rengel, el rector de Santa María. La restauració ha sigut possible amb una subvenció de 40.000 euros procedent de la Diputació d’Alacant, al costat de les aportacions fetes per la parròquia i aconseguides per mitjà d’iniciatives com, per exemple, el mercat ambulant nadalenc celebrat el mes de desembre passat.

La citada restauració deixarà també instants anecdòtics el pròxim 19 d’abril, ja que la Mare de Déu del Miracle arribarà a la plaça de l’església estant el campanar encara en obres, un fet que sens dubte serà una imatge per a la història.

Send this to a friend