Connexió Alcoi-Japó en l’homenatge al ‘mestre’

Spain Guitar Festa, compost per deixebles japonesos del guitarrista José Luis González, oferirà aquest dilluns un concert

Connexió Alcoi-Japó en l’homenatge
Integrants del grup Spain Guitar Festa, que oferiran el concert el dilluns. XAVI TEROL

El 22 de març d’enguany es compliran 25 anys de la defunció del guitarrista alcoià José Luis González. En el marc d’aquesta commemoració, el dilluns 6 de març, a les 20 hores tindrà lloc un concert homenatge oferit pel grup Spain Guitar Festa, compost per cinc deixebles japonesos del ‘mestre’, com es refereixen a González.

Shinji Ikeda, Mariko Tsubokawa, Masamoto Tomikawa, Takayuki Azuma i Shinichi Iwasaki són els components de l’esmentat grup –creat en 2015 després de conéixer-se a la nostra ciutat en la dècada dels 90–, que durant diversos anys van aprendre de José Luis González residint a Alcoi. Tots ells són professionals de la guitarra i es dediquen a això.

Durant aquests dies es troben a Alcoi dins de la gira d’una setmana que oferiran a la Comunitat Valenciana, ja que també faran concerts a València i a Castelló.

El suport de l’Ajuntament d’Alcoi ha fet possible que Spain Guitar Festa siga a la nostra ciutat, alguna cosa que agraeixen, igual que al Círculo Industrial per cedir el Saló Rotonda per al concert, tant el president de l’Associació José Luis González. Amics de la Guitarra d’Alcoi, Joan Aracil, com Hiroshi Fuji, membre de la citada entitat i ex president de Hana (Hashi –pont– Alcoi Nipó Associació).

Segons explica Aracil, aquest concert estava previst per a l’any passat, no obstant això, les restriccions que hi havia al Japó per aquestes dates a causa de la COVID-19 van impossibilitar la seua realització, i ara, aprofitant la gira del grup per terres valencianes, el duran a terme.

Tant Aracil com Fuji assenyalen a la connexió Alcoi-Japó que José Luis González va anar creant sobre la base de les diferents generacions de deixebles del ‘mestre’, una connexió propiciada també per les gires que el guitarrista alcoià va fer pel país nipó, fins a set, ja que va morir uns dies abans que donara principi l’octava, segons relata Fuji, i també per la gran fama del ‘mestre’: “tot el que passava per Espanya o la Comunitat Valenciana volia conéixer-li”, afirma Aracil.

Així mateix, indiquen que el concert del dilluns serà molt especial, per tot el que suposa per als components de Spain Guitar Festa –nom que també dona idea de la música que toquen, espanyola, i el vincle amb Alcoi, en tindre una paraula en valencià–, com és tornar a la ciutat en la qual es van conéixer i en la qual van rebre les lliçons del ‘mestre’.

Fins i tot, dos d’ells, Shinichi i Masamoto van impartir ahir una masterclass en el Conservatori de Música en el qual van ser alumnes de José Luis González.

L’elecció del lloc on serà el concert també és singular. Hiroshi Fuji relata que l’any 2000, dos anys després de la mort de José Luis González, ell, al costat de Shinichi Iwasaki, Restituto Vañó, Francisco Fernández i Nacho Palmer –net del ‘mestre’–, van oferir un concert per a homenatjar-lo, en el Círculo Industrial.

El programa que sonarà forma part del repertori habitual de Spain Guitar Festa, i moltes d’elles són peces amb arranjaments propis del grup per a adaptar-les a cinc guitarres.

Aracil narra que darrere de tots els homenatges a José Luis González hi ha una gran tradició, i que fins i tot abans de la seua defunció ja es va programar algun festival en reconeixement al ‘mestre’.

El president actual de l’Associació José Luis González, forma part d’una de les últimes generacions de deixebles del ‘mestre’ i coneix als membres de Spain Guitar Festa per uns cursos que es realitzaven per Setmana Santa, on van coincidir.

Per part seua, Hiroshi Fuji, ex president de Hana, comenta que amb la visita del citat grup es compleix un dels objectius amb els quals va nàixer aquesta associació –que col·labora amb el concert–, que és posar de manifest el ‘pont’ entre cultures que va suposar el ‘mestre’ portant a japonesos a Alcoi, tornant així al lloc en el qual ja van estar en el seu moment.

ALTRES CONCERTS
En el marc del 25 aniversari de la defunció de José Luis González, també hi ha previst un concert a València, a la fi del pròxim mes d’abril, en el qual participaran deixebles del ‘mestre’ que es troben repartits per la Comunitat Valenciana, inclosos membres de l’Associació d’Alcoi.

Send this to a friend