Consum racional a les rebaixes d’hivern

El pronòstic de vendes per a la campanya és positiu

Consum racional a les rebaixes
La previsió de despesa mitja per client durant les rebaixes d’hivern és de 135 euros.

Finalitza l’època de Nadal, però comença una altra on les compres i les afluències de gent augmenten als comerços. Aquest any, marcat per la guerra i la pujada de preus, es preveu un consum més racional a les rebaixes d’hivern. No obstant, el pronòstic dels comerciants es positiu.

El president de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Comerç d’Alcoi (ACECA), Rafa Pérez, assenyala que si algun factor pot diferenciar aquest any tant la campanya de Nadal com la de rebaixes és el comportament dels consumidors front a les compres. “Els consumidors han confiat més que mai en el xicotet i mitjà comerç i hi ha un consum prou més racional, abans la gent es comprava tres camises, i ara sols compra una perquè és la que realment necessita”.

No obstant això, i tot i que no hi ha xifres registrades encara, el pronòstic de vendes per a les rebaixes és positiu. Amb una previsió de despesa mitja entre 135 i 150 euros per client, Pérez assenyala que açò ja s’ha vist en les vendes de Nadal, on “s’ha notat un repunt positiu de quasi el 20% respecte als dos últims anys”, i que de cara a les rebaixes que ja han començat en certs establiments, “s’espera una època prou bona”.

El president d’ACECA coincideix amb Jorge Valcárcel, gerent del Centre Comercial Alzamora, qui assegura que els locals ja han registrat dades bones durant l’època nadalenca, i que pel que fa a les afluències de consumidors, “s’han incrementat sensiblement respecte a mesos anteriors”.

Siguen o no bones dades les que es comprovaran en unes setmanes, Pérez insisteix en la precaució per part del consumidor a l’hora de comprar i recorda que per ser una rebaixa legal ha de ser un producte de temporada que ja estava en stock i que no haja sigut comprat específicament per fer la rebaixa. “Des d’ACECA demanem que hi haja més regularització pel que fa a les condicions de les rebaixes”. De la mateixa manera, recorda que en una rebaixa es disminueix el preu, mai la qualitat.

Recomanacions de l’OCU
I és que aquestes recomanacions són imprescindibles perquè la compra-venda funcione de manera adequada. Tant és així que des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també ofereixen una amplia llista de consells perquè el consumidor faça bones compres. Entre les més destacades, que el preu original ha d’aparèixer juntament amb el rebaixat, que es conserve el tiquet per poder fer devolucions o canvis o preparar llistes d’allò que realment es necessita.

Xicotet comerç
I encara que pot semblar que la majoria de compres es realitzen a les grans superfícies, el comerç tradicional també nota un augment de vendes en aquestes èpoques. El president d’AlCentro, l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Alcoi, Alejandro Cerro, reafirma les paraules de Pérez i Valcárcel quant a la bona previsió de cara a les rebaixes, però es mostra prudent. “Degut a la guerra i a la falta de matèria prima, hem notat un augment del cost de productes, però intentem rebaixar el nostre benefici per a que els nostres clients no patisquen eixe augment”.

En la mateixa línia, destaca el gran èxit que ha tingut la campanya de Bo Consum, tant en setembre com en novembre, però que pot alterar el nivell de vendes en rebaixes perquè ja s’han oferit productes i serveis a baix preu prèviament. “Ho vorem en unes setmanes, però en octubre i novembre ja vam notar una corba on no vam tindre totes les vendes que sí vam registrar en setembre”.

Així i tot, “totes les campanyes de rebaixes són positives perquè ajuden al funcionament del comerç”, i, lluny de les dades registrades aquestos dos últims anys de pandèmia, s’esperen xifres esperançadores.

Send this to a friend