Cultura duu a terme obres de consolidació en El Molinar

L'actuació afecta a les fàbriques de primera aigua, a més de la xarxa hidràulica i del brollador

Cultura duu a terme obres de consolidació en El Molinar
L’empresa adjudicatària de les obres ha iniciat els treballs recentment.

La Conselleria de Cultura ha iniciat unes obres de consolidació de l’antic conjunt fabril del Molinar d’Alcoi. Es tracta d’una actuació que inclou la restauració de les denominades fàbriques de Primera Aigua, juntament amb una intervenció en la xarxa hidràulica i en el propi brollador, reparant la cúpula. Els treballs, adjudicats a una empresa local, compten amb un pressupost de 250.000 euros i tenen un termini d’execució de deu mesos.
La regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, ha explicat que el projecte inclou la consolidació de la primera i la segona fàbrica, que són les que pateixen un major grau de deteriorament, mentre que en el cas de la de Els Solers, no requereix tal intervenció perquè ja va ser restaurada en 2005. A més, segons avança l’edil, també es duran a terme treballs de millora de l’accessibilitat en la zona, ja que en l’actualitat la crescuda puntual del riu impedeix recórrer amb normalitat l’extint complex fabril.
Zamorano ha recordat que a part d’aquestes obres, El Molinar té pendents altres tres actuacions de rehabilitació i posada en valor del conjunt industrial, declarat BIC. D’una banda, a través dels pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana arribarà quasi un milió d’euros per a la creació d’un centre d’interpretació a la fàbrica de Els Solers. Aquests diners es destinarà a la rehabilitació de l’immoble, mentre que l’Ajuntament, per part seua, invertirà prop de 225.000 euros més procedents de fons europeus en el projecte museístic del futur centre d’interpretació de la societat industrial alcoiana.
Aquesta inversió pertany al Pla de Sostenibilitat Turística, dotat amb 3 milions d’euros, i en el qual s’inclou a més una actuació per a consolidar les restes existents de l’antic Molí del Tort, també pertanyent al BIC del Molinar. La intervenció contempla, així mateix, la posada en valor d’elements patrimonials com la ximenera.

Send this to a friend