Demanen extremar la precaució davant el risc d’incendis els pròxims dies

Des de demà les temperatures diürnes podrien aconseguir els 40 graus i les nocturnes 25

Demanen extremar la precaució davant el risc d'incendis els pròxims dies
Emergències sol·licita extremar la vigilància en zones forestals. | ARXIU

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha emés una nota informativa a través del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), en la qual alerta als ajuntaments i organismes intervinents en emergències que mantinguen l’atenció màxima i la vigilància sobre les superfícies forestals, ja que l’onada de calor extremarà el risc d’incendis forestals en els pròxims dies, especialment durant el cap de setmana.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, des d’aquest dimecres i durant tot el cap de setmana, s’espera l’arribada d’una massa d’aire molt càlida de procedència africana, que provocarà un augment de les temperatures diürnes de fins a 40 graus i nocturnes de 25, sobretot el dissabte i el diumenge.

El CCE ha programat vols diaris de vigilància que recorreran, preventivament, tota la Comunitat Valenciana en previsió de possibles incendis forestals. A més, més d’un miler d’efectius coordinats per l’AVSRE estan previnguts per a actuar en el cas que fóra necessari.

Per a disposar d’informació actualitzada i realitzar seguiment de la situació per l’onada de calor es pot consultar la web: consultar ací; en xarxes socials en el twitter de @GVA112 i l’aplicació GVA 112 Avisos.

Consells d’autoprotecció a la ciutadania
L’AVSRE aconsella anar amb compte amb el sol entre les 12 i les 16 hores, així com abstindre’s de realitzar exercici físic durant aquest període del dia. Recorda també que cal utilitzar cremes protectores adequades i beure molta aigua, així com evitar la ingesta d’alcohol i cafeïna.

Així mateix, recomana les següents pautes:
– Hidratar-se molt sovint. Beure bastant aigua i evitar beure alcohol i els menjars copiosos.
– Evitar eixir al carrer en les hores de màxima insolació. Tasques com anar a comprar, cal realitzar-les preferentment en les primeres hores del matí o a la vesprada quan el sol ja declina.
– Convé que les persones que treballen a l’aire lliure porten el cap cobert i beguen més aigua de l’habitual.
– És molt recomanable que, en cas d’eixir a fer esport, com córrer o anar amb bicicleta, es realitze en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al capvespre.
– Les persones amb malalties cròniques, menors i persones majors són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Fa falta que s’hidraten sovint. Cal tindre en compte que aquests grups d’edat no tenen sensació de set encara que s’estiguen deshidratant.
– Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en llocs com un centre comercial o una instal·lació pública, com una biblioteca, on hi haja aire condicionat.
– Es recomana especialment visitar, una vegada al dia en la mesura del possible, a familiars o persones majors que viuen soles per a assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Mantindre en tot moment les mesures de seguretat i higiene pautades per a la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).
– Si es té mascotes, tindre en compte el seu benestar i traure-la a passejar en les hores més fresques, assegurar que tinga bastant aigua a l’abast i que estiga l’ombra.

Mesures preventives en les zones forestals
Així mateix, es recomana extremar les següents mesures preventives:
– No llançar fòsfors, burilles ni encendre foc per a cuinar fora dels llocs preparats i autoritzats a aquest efecte.
– Únicament es pot fer foc en les zones habilitades i autoritzades (paellers).
– Els dies de preemergència de nivell 3 està prohibit fer qualsevol tipus de foc.
– No depositar fems o qualsevol altre tipus de deixalla.
– No usar coets, petards o similars i qualsevol altre artefacte que continga foc.
– Amb caràcter general, queda prohibida la crema de restes agrícoles o forestals des de l’1 de juliol al 30 de setembre, si bé en funció del risc de cada any aquest període pot ser ampliat.
– Quan el nivell de preemergència per incendis forestals siga extrem, nivell 3, queden prohibides totes les cremes de restes agrícoles i forestals, encara que tinguen autorització de crema.

Send this to a friend