Detenen a Ibi a tres integrants d’una banda que robava catalitzadors

La Guàrdia Civil ha desarticulat al grup sencer, que operava en tota Espanya

Detenen a Ibi a tres integrants
Una de les imatges de l’operació facilitades per la Guàrdia Civil.

La Guàrdia Civil d’Alacant, dins del pla establit per a evitar i previndre el robatori de catalitzadors de vehicles, ha desenvolupat l’operació Catabul. S’ha procedit a la desarticulació i detenció de tots els membres d’un grup criminal itinerant especialitzat a robar aquest tipus de dispositius. L’autoritat judicial competent ha decretat l’ingrés a la presó del capitost de la banda i de l’encarregat de l’aparell logístic.

El mes de gener la Guàrdia Civil va tindre coneixement d’un increment en els delictes relacionats amb la sostracció de catalitzadors en els municipis de Villena i Novelda, per la qual cosa les casernes d’aquestes localitats, van donar inici a l’operació Catabul.

En una primera fase, els agents després d’analitzar de manera minuciosa tota la informació obtinguda, van arribar a la conclusió que estaven davant una organització criminal d’àmbit nacional que operava des del districte madrileny de Puente Vallecas. Per a completar les dades dels membres identificats, es va sol·licitar informació a l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Policial (Europol).

Modus operandi, organització i jerarquia

Els membres designats per a robar els dispositius es desplaçaven setmanalment per tota la geografia espanyola. S’allotjaven en hotels apartats per a poder actuar en la mateixa nit en diverses localitats limítrofes, i disposaven d’un conductor que no dubtava a elevar la velocitat del vehicle en fins als 180 km/h per via interurbana.

En la cúspide de l’organització, estava el líder i, just per davall l’encarregat de l’aparell logístic, el qual es dedicava a adquirir els vehicles utilitzats i a reservar els allotjaments.

L’alt grau d’especialització de la banda va quedar evident tant en la manera de desenvolupar l’activitat delictiva com en les tècniques que utilitzava per a intentar evadir l’acció policial. Amb la finalitat d’obstaculitzar els seguiments policials, els membres de la banda anaven alternant eixides d’Espanya amb destinació a altres països d’Europa.

Una vegada identificats tots els membres de la banda i obtinguts els indicis necessaris per a acreditar la participació de tots ells en els delictes comesos, el passat dia 24 de maig es va realitzar la fase d’explotació de l’operació.

D’una banda, els agents van realitzar dos registres en el barri madrileny de Puente Vallecas, un en un edifici on tenien la base d’operacions i un altre en un local pròxim on guardaven les eines utilitzades per als robatoris i divers material sostret. De manera simultània, en un hotel de la localitat d’Ibi, els agents van detindre a tres membres de la banda quan tornaven de robar diversos catalitzadors.

De tots dos registres els agents van intervindre diverses eines utilitzades per als robatoris, 70 grams de metamfetamina de cristall, diversos terminals de telefonia mòbil, cinc vehicles de gamma mitjana, 17.000 dòlars americans i altres quantitats econòmiques en diverses divises.

L’endemà en el municipi de Quintanar de la Orden (Toledo), es va realitzar una inspecció en una finca freqüentada per la banda, trobant-se una granja il·legal de gossos. Es van intervindre 12 cans de les races american bully i pastor alemany txec.

L’operació s’ha saldat amb la detenció de tots els membres de la banda, cinc homes, tots ells de nacionalitat romanesa i d’edats compreses entre els 20 i 47 anys d’edat i amb antecedents per fets similars. Se’ls imputen el delicte de pertinença a grup criminal, 150 delictes de furt i un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues, a més s’han alçat diverses actes administratives per exercir l’activitat de cria de cans sense les corresponents autoritzacions administratives.

D’una banda, el Jutjat de Guàrdia i Instrucció de Madrid va decretar l’ingrés a la presó del líder i del cap de l’aparell logístic que van ser detinguts a Madrid, mentre que els tres detinguts a Ibi van ser posats a la disposició del Jutjat de Guàrdia i Instrucció d’Ibi, decretant la llibertat provisional de tots ells amb la imposició de mesures cautelars.

S’han pogut esclarir robatoris a les províncies d’Àlaba, Albacete, Alacant, Astúries, Badajoz, Castelló, Huelva, Jaén, La Rioja, Lugo, Múrcia, Salamanca, Santander, Tarragona i València.

De manera paral·lela, els agents han posat a disposició judicial més de 10.000 catalitzadors de dubtosa procedència, estant alguns d’ells relacionats amb els detinguts, per la qual cosa no es descarten que apareguen més afectats.

La funció principal dels catalitzadors dels nostres vehicles és la de reduir la contaminació produïda en expulsar els gasos a l’exterior. L’augment dels robatoris d’aquestes peces, s’ha degut a l’augment dels preus dels metalls que el componen, com el pal·ladi i el platí, que actualment el preu del gram sobrepassa els 50 i 30 euros respectivament.

Send this to a friend