Dos detinguts per explotar a repartidors de menjar a domicili que treballaven sense carnet

En Banyeres , Sax i Castalla, i els prometien regularitzar la seua situació en estar il·legals a Espanya

Dos detinguts per explotar a repartidors
Imatge facilitada per la Policia Nacional durant les inspeccions a diversos establiments.

Agents de la Policia Nacional d’Alcoi i d’Elda han detingut a dos homes per un delicte contra el dret dels treballadors, després d’una laboriosa investigació en la qual es van inspeccionar quatre establiments en les localitats de Banyeres de Mariola, Sax i Castalla, en una operació conjunta de les Brigades d’Estrangeria i Fronteres de totes dues comissaries locals, la Unitat de Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana i la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

Es va comprovar que en aqueixos establiments treballen nou persones estrangeres que no comptaven amb contractes de treball en vigor, a més d’observar una sèrie d’infraccions en l’ordre social que havien sigut denunciades.

Tot va començar quan es va identificar a una persona que havia patit un accident amb una motocicleta d’una empresa de repartiment de menjar en Banyeres. El ferit va revelar que es trobava en situació irregular a Espanya i que a més treballava de manera il·legal, des de mitjan any passat. Quan va tindre oportunitat es va posar en contacte amb el seu cap, el qual es va desentendre d’aquesta situació i va manifestar que a penes coneixia al ferit i que no era problema seu.

En veure’s desemparat, va relatar als agents el calvari que havia viscut des que va començar a treballar per a aquesta empresa. Va denunciar que al principi no rebia gens de diners, treballava a canvi de la promesa de regularitzar la seua situació, d’aliment i d’allotjament, però que un moment donat, el seu cap va tindre por per ser descobert i li va tirar de la seua casa, quedant-se amb la seua documentació. Des de llavors, vivia al carrer i rebia la quantia de 400 euros per torns de treball de 12 hores diàries en condicions d’explotació laboral. Pel fet que vivia al carrer, tenia les mans inflamades pel fred que passava i patia ferides en aquestes, però encara així continuava treballant i manipulant aliments sense tindre cap mena de curs o carnet que ho permetera. D’igual manera, el seu cap era coneixedor de la falta de carnet de conducció, dient-li que no importava, que si ocorria alguna cosa ell es faria càrrec.

Els agents van començar la investigació comprovant que una empresa l’activitat de la qual es desenvolupava en tres establiments de restauració i una fruiteria, situades a Castalla, Sax i Banyeres, estaven cometent abusos als seus treballadors contractant persones estrangeres la situació de les quals a Espanya era irregular i que aprofitant aquesta situació d’extrema necessitat i de mancances de tota mena, obtenien amb això un benefici econòmic.

Les detencions van arribar finalment, d’una banda es va detindre a dues persones per Infracció a la Llei d’Estrangeria i, per una altra, a l’administrador i a l’encarregat de l’establiment de Banyeres, per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, en utilitzar engany i pràctiques abusives amb els seus treballadors quant a les seues condicions laborals, així com per una infracció a la normativa de Prevenció de Riscos Laborals.

Els detinguts, de nacionalitat pakistanesa, de 43 i 35 anys d’edat, van ser posats a la disposició del Jutjat d’Instrucció de Guàrdia de les mateixes localitats on es van practicar les detencions.

Send this to a friend