El carrer dividit

La conversió en zona de vianants del Centre ha sigut rebuda amb polèmica

Tram del carrer Sant Llorenç, que s’ha vist molt animat aquests dies. | XAVI TEROL

La primera fase de la conversió en zona de vianants del Centre va entrar en marxa dilluns passat, i el va fer amb una “normalitat” que ni el propi departament de Mobilitat de l’Ajuntament esperava, tal com reconeixia el regidor Jordi Martínez el mateix dilluns. La polèmica al carrer, no obstant això, continua estant servida, amb opinions a favor i en contra d’una mesura que ha arribat acompanyada d’una campanya informativa, reforçada a més per una major presència policial en els accessos a la zona restringida, que comprén una vintena de carrers.

Recordar que en aquesta primera fase no està inclosa la conversió en zona de vianants de Sant Nicolás, si bé es pot circular únicament en sentit ascendent. Els vehicles procedents del Camí hauran de girar a l’altura de la Glorieta per la Torre de les Maçanes i prendre Casablanca per a dirigir-se en direcció al Viaducte o la plaça d’Espanya. És per això que aquest carrer ha incrementat el trànsit aquests dies, segons havia previst l’Ajuntament, com també l’ha fet Sant Jaume, que s’utilitza com a via alternativa per a accedir a País Valencià, ara de doble adreça.

Inusual imatge de País Valencià, ara de doble sentit fins al Parterre.

Aquesta fórmula de redirigir la circulació cap a vies secundàries ha rebut no poques crítiques, però des del departament de Mobilitat consideren que si bé hi ha hagut un increment lògic del trànsit, aquest ha sigut finalment bastant menor de l’esperat, per la qual cosa cal aventurar un efecte dissuasiu, que precisament és un dels objectius de la conversió en zona de vianants. “No volem un Centre com a zona de pas de vehicles, la idea és fomentar el transport públic, els desplaçaments a peu i els espais per als vianants”, remarca Martínez.

Uns arguments que no obstant això, no convencen a part de la ciutadania, que malgrat reconéixer que a nivell de trànsit la conversió en zona de vianants “està funcionant”, consideren que no gaire a llarg termini això serà perjudicial per al barri. “Mentre estiga Sant Nicolás obert bé, però en el moment en el qual tanquen, veurem”, afirma Miguel Santonja, propietari dels Pollastres, establiment de menjars per a portar, qui assegura que està “a favor que es facen les coses bé, però no s’estan fent”, i per això tem les conseqüències per als negocis de la zona.

Conseqüències “nefastes”, en paraules d’Asunción, veïna de la Zona Nord però que es confessa una incondicional del Centre. “A mi m’encanta això, però tancant-ho ho mataran”, declara.

Pilar Sempere, una altra assídua del barri antic, reconeix que “és qüestió d’acostumar-se” i creu que han de ser els comerciants els que avaluen els resultats de la conversió en zona de vianants: “Si als negocis els va bé, perfecte”. No obstant això, s’atreveix a pronosticar que “fotrem més el barri del que ja estava, crec jo…”.

En canvi, altres vianants habituals es mostren encantats amb la solució oferida per l’Ajuntament en l’eix Sant Llorenç-País Valencià. “Ens recorda a quan érem joves, ara podem gaudir passejant de nou”, comenta José Miguel Moreno.

I del costat de l’oposició municipal, l’únic a pronunciar-se ha sigut el PP, que des del cap de setmana passat, quan van començar a rodar els primers canvis en el trànsit de la zona, venia anunciant un autèntic “caos”. Finalment, a nivell de trànsit “ha anat molt fluid”, assumeix Quique Ruiz, portaveu popular, però el “preocupa en el sentit que la gent haja volgut fugir del Centre” i quines conseqüències tindrà això, es pregunta.

De moment, en opinió seua “la sensació és de tristesa” i de “buit” en un barri “degradat”, assevera, i exigeix “dotar de sentit” la conversió en zona de vianants, “que no es quede a tancar carrers al trànsit”, perquè “la gent vinga, gaudi i compre”, assenyala.

Pot llegir el reportatge complet en l’edició de El Nostre del dijous 1 d’abril de 2021.

Advertisements

Send this to a friend