L’Ajuntament compta amb 600 nínxols construïts i uns 300 recuperats en cinc anys

L'Ajuntament treballa en aquestes dues línies de cara a garantir un creixement sostenible del camp sant alcoià

Cementerio
Aquesta gestió inclou també la reconstrucció de blocs de nínxols molt antics, un procés llarg i laboriós

El cementeri és una instal·lació municipal que requereix d’una gestió i una atenció continuada, ja que no pot créixer de manera indefinida i sense que aquest creixement es faça d’una manera racionalitzada. A més d’una política de construcció de nínxols i columbaris en les zones en les quals hi havia espai per a això (208 nínxols en 2016, 80 i 120 columbaris en 2017, 128 en 2018, 80 en 2019, i altres 80 en 2020), s’ha dut a terme una important labor administrativa que s’ha dirigit en dues línies.

Existeix una primera línia de rescat de concessions de nínxols buits que estaven sense utilitzar. Hi ha comptabilitzats uns 600 nínxols i s’ha desplegat un complex procediment administratiu que ha permés a l’Ajuntament anar recuperant aquests nínxols, compensant als concessionaris amb un preu concorde en funció del temps que quedava de concessió i de les característiques del nínxol a rescatar.

En aquest sentit, s’han pogut recuperar ja un total de 282 nínxols des que es va iniciar el procés, estant previst rescatar altres 34 a principis de 2021. Aquesta mesura permet a l’Ajuntament recuperar nínxols amb un cost quatre vegades menor del que suposaria construir-los de nou.

L’altra línia de treball consisteix en la reconstrucció de blocs de nínxols molt antics que requereixen d’una remodelació integral. En concret, els blocs de l’1 al 14, on es va decretar que no era possible enterrar més i s’ha implantat un procediment per a poder anar alliberant-los a mesura que es va tenint espai en la resta del cementeri de cara a procedir a la reconstrucció d’aquests blocs.

Es tracta d’una gestió llarga i laboriosa a nivell administratiu, però la idea és que a la fi de 2021 o principis de 2022 es puga realitzar la demolició i posterior construcció d’algun dels blocs que s’haja aconseguit buidar. De moment s’han pogut alliberar 90 nínxols.

INVERSIÓ DE 600.000 EUROS EN MILLORES

Per tant, en el cementeri municipal no sols s’ha optat per ampliar la capacitat a força de construir nous emplaçaments, tal com era habitual; sinó que la política de gestió s’ha encaminat també a la realització d’un treball administratiu dirigit a impulsar un creixement sostenible en el temps, entés aquest com una “gestió responsable” de la instal·lació, expliquen des del departament d’Obres i Serveis.

A grans trets, la inversió en els últims cinc anys ha sigut de 300.000 euros destinats a la construcció de nínxols i columbaris; i altres 150.000 per a reformes en el cementeri: reparació de cobertes, millores en voreres, la sala de comiat i la zona de cambres; adaptació de l’accessibilitat en el cementeri civil, així com l’ampliació d’accessos, entre altres actuacions. Tot això, sumat al cost que ha suposat fins ara la recuperació de nínxols, eleva la inversió a 600.000 euros en cinc anys.

LA COVID INCREMENTA LES INCINERACIONS

Fins al moment la pandèmia s’ha cobrat la vida de 81 persones a Alcoi. Els 73 defuncions registrades en la residència Domus Vi van alterar les xifres de defunció habituals durant els mesos de març i abril, de manera que de 80 morts es va passar a 118 el març de 2019, i de 67 a l’abril de l’any passat, en aquest 2020 es van aconseguir els 99 morts.
Això ha fet que el còmput global d’inhumacions en el cementeri haja crescut enguany un 11’5%, passant de 640 difunts entre gener i setembre de l’any passat, als 714 actuals.

També la crisi sanitària ha comportat un increment de les incineracions, ja que mentre en tot el 2019 es van comptabilitzar un total de 317, en aquests moments (a data de 15 d’octubre) s’emporten registrades ja 306. Aproximadament el 40% de les defuncions opta per la incineració i amb el coronavirus aquesta possibilitat sembla que ha cobrat major protagonisme.

Send this to a friend