El mur del Barranc de Na Lloba no es pot rehabilitar perquè està hipotecat
Dissabte 26 d’octubre algunes pedres del mur medieval sobre el carrer Barranc de Na Lloba van caure sobre el carrer; com a mesura preventiva, es va acordonar la zona per impedir possibles accidents, mentre s’estudiava la reparació integral d’aquest llenç de muralla.
Els tècnics municipals van advertir que aquest element estava inclòs en una operació urbanística un tant estranya, ja que l’anterior govern municipal del PP va permutar unes propietats municipals a l’urbanitzador de la zona a canvi de que aquest urbanitzador s’encarregara de la recuperació i rehabilitació del llenç de muralla, una actuació valorada en 400.000 euros aproximadament.
Tal com explica el regidor d’Obres i Serveis Jordi Martínez, “el que ens va causar més sorpresa d’aquella operació és que l’empresa no havia dipositat un aval, com sol fer-se en aquest tipus d’obres, sinó que el Partit Popular va permetre que el promotor, després de construir i vendre la seua promoció, intercanviara aquesta rehabilitació per un solar a la zona, que a més està hipotecat fins a 2017. Fins l’any 2017, gràcies a la creativa gestió del memorable regidor d’Urbanisme que Alcoi va tindre durant molts anys, l’Ajuntament no podrà restaurar el llenç de muralla medieval que ara està amenaçant amb caure”.
Martínez ha volgut a més llançar un clar missatge al principal grup de l’oposició, que criticava el retard en tres setmanes per arranjar el mur: “Té gràcia que el mateix partit que ha deixat en suspens la reparació del mur fins a l’any 2017 en una decisió complicada d’entendre des del punt de vista de la defensa del patrimoni dels alcoians, ara ens critique perquè en les darreres tres setmanes no hem invertit els 400.000 euros necessaris per a la inversió”.
Ara per ara, explica Martínez, no es pot efectuar la reparació integral de la muralla, a expenses de la subhasta que puga afectar als solars hipotecats en cas d’executar-se l’esmentada hipoteca. “Per tant, el que farem és col·locar una xarxa protectora, arranjar mínimament la zona per a que no existisca perill per als vianants ni per la circulació, i assegurar la zona per a que no es continue deteriorant un patrimoni històric com és aquest llenç de muralla medieval”.