El Museu limitarà la cessió del Vas de l’Orant després de ser restaurat

Es tracta d'una de les peces més destacades del neolític valencià

El Museu limitarà la cessió del Vas de l’Orant després de ser restaurat
Treballs de restauració duts a terme sota la supervisió de la Direcció General de Patrimoni.

Una de les peces més significatives del Museu Arqueològic Camilo Visedo d’Alcoi acaba de ser restaurada. Es tracta del Vas de l’Orant, un dels vestigis més destacats del neolític valencià, amb una antiguitat pròxima als 7.000 anys i que ha sigut fonamental per a la datació de l’art rupestre macroesquemàtic que es troba representat en les pintures de la Gerga, entre altres enclavaments de la zona.
Les labors de conservació s’han dut a terme amb l’autorització de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i amb la col·laboració desinteressada del Museu de Prehistòria de València, mitjançant la intervenció de la tècnic Trinidad Pasíes. La peça ha sigut prestada en els últims anys per a nombroses exposicions al llarg de tot el territori nacional, encara que es preveu que ara limite les seues eixides o cessions per a preservar la seua conservació en perfectes condicions.
Sense anar més lluny, aquest pitxer va estar exposat en 2020 en el Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) en una cessió al costat d’altres dues obres i que formaven part de l’exposició ‘*Art Primer. *Artistes de la *Prehistòria’ que es va poder visitar a Barcelona entre els mesos de febrer i juny.
El Vas de l’*Orant és una peça trobada en la Cova de l’Or de Beniarrés. Es tracta d’un pitxer fet a mà, decorada amb impressions cardials i amb la representació d’una figura humana amb els braços alçats i mans de cinc dits. Té un cap de forma triangular o lleugerament arredonida i cos rectangular acabat obliquament, amb indicació del sexe mitjançant impressió de l’àpex del cardium. Les cames són prolongació de les línies extremes que delimiten el cos, finalitzant així mateix amb impressions de l’àpex de la petxina, que representen els peus.

Send this to a friend