El NB Alcoi és una altra vegada de bronze

Les de Lirios Rovira tornen cinc temporades després a Primera Divisió

Ana Pedrós tornarà a vestir-se de curt després de ser mare (Arxiu)

Fa mig segle, un 3 de maig de 1970, en plena ressaca després de les festes de Moros i Cristians d’aquell any, un grup de jugadores locals que aqueixa temporada ho van guanyar tot, inclosos els dos partits de la fase d’ascens contra el Medina de Tarragona amb la volta com a visitant, un equip sorgit de les entranyes del col·legi Esclaves feia història dins de l’esport local.

Per primera vegada un equip de la nostra ciutat aconseguia fer-se un buit al costat dels millors clubs del país després de signar una fantàstica campanya que va culminar amb aquell ascens a la Primera Divisió.

Una fita sense precedents que va suposar el despertar de l’esport femení de la ciutat. Aquell magnífic grup de jugadores locals va posar al nostre esport en l’òrbita nacional, el seu èxit no va quedar en sac trencat i la seua herència va guiar a futures generacions. Va ser un pas efímer, a penes va durar una temporada aquella aventura, l’Esclaves com a equip novençà va acabar pagant la reestructuració a la qual la Federació va sotmetre les categories nacionals i va haver de tornar el següent exercici a Segona Divisió.

Va haver-hi un segon ascens diversos anys després, en la 76/77, però en aquell curs sol van ser capaços de guanyar dos partits i van finalitzar últimes. Encara hi hauria una última alegria, el retorn a la Primera Divisió en 1990 en la fase d’ascens celebrada a Palma.

L’Esclaves ja havia desaparegut i el seu testimoni el va recollir el Germaine de Capuccini. Llavors la Primera Divisió era el segon escaló dins de les categories nacionals del bàsquet femení espanyol. També va ser una experiència efímera en una categoria en la qual sempre van caminar en desavantatge respecte a equips que realitzaven fortes inversions a l’hora de planificar les seues plantilles.

Tres dècades després
Tres dècades després, el destí ha tornat a fer una altra picada d’ullet al bàsquet femení de la nostra ciutat, ara sota les sigles del NB Alcoi, amb un ascens que no ha pogut aconseguir-se en les pistes sinó que ha vingut a conseqüència d’una altra remodelació dins de les categories nacionals, generant unes vacants que han possibilitat que les de Lirios Rovira recuperen una categoria que van perdre fa cinc temporades, en la 2015/16, després de caure en l’última jornada 72-60 a casa de L’Eliana.

Des de llavors ho havien intentat en diverses ocasions però es van quedar a les portes de l’objectiu. “Ens hauria agradat aconseguir l’ascens d’una altra manera”, reconeix Lirios Rovira, entrenadora de l’equip i supervivent de la plantilla que per última vegada va estar en Primera Divisió, “però per al club és igualment important. Tractarem d’eixir a competir des del primer dia i aconseguir assentar-nos en una categoria molt complicada”, afig qui al seu torn també és la directora tècnica de l’entitat.

Ara el club està a l’espera de confirmar la composició dels grups i el calendari de la competició, que donarà principi el 17 d’octubre. La informació amb la qual es compta és que dins dels grups hi haurà subgrups i que els equips de la Comunitat Valenciana seran dividits per proximitat geogràfica, els de la província de València i Castelló amb els d’Aragó, mentre que els alacantins els tocarà veure-li-les en la primera fase de la lliga amb els murcians.

Estava previst començar la pretemporada per a la setmana vinent però s’ha decidit retardar el seu inici per al 31 d’agost o l’1 de setembre amb la plantilla ja perfilada íntegrament o mancant alguns detalls, quedant encara tres fitxatges amb els quals s’està negociant.

Aposta per la continuïtat
Ara mateix es compta amb la conformitat de Laura Hernández, Almudena Tárraga, Ariadna García i María Colomina. Les quatre segueixen de la passada temporada, el mateix que Ana Pedrós, qui torna a reincorporar-se a la disciplina de l’equip després de ser mare. A aquests cinc noms se sumen els retorns la pivot Cintia Cantó i la base júnior María Cantó.

Han causat baixa Aroa Crespo, Lidia Coderch, Julia Barceló i Alba Llagostera. Les possibles incorporacions són tres jugadores de la zona, alguna d’elles amb experiència en la categoria. Lirios Rovira tornarà a comptar amb Toni Aracil com a ajudant.

Send this to a friend