El PP alerta del «forat» de 3,2 milions en els comptes de l’Ajuntament

Critica l'augment del dèficit en la liquidació del pressupost municipal

Alerta del "forat" de 3'2 milions
Els populars van comparéixer en roda de premsa per a valorar la liquidació del pressupost.

El Partit Popular ha alertat del “forat econòmic” de 3,2 milions d’euros amb el qual l’Ajuntament ha tancat el pressupost de 2021. El PP acusa el govern municipal de “irresponsable”. El portaveu del PP, Quique Ruiz, i la regidora Amalia Payá han advertit de les conseqüències de la “crítica” situació econòmica, que “es traduirà per a 2023 en retallades o pujada d’impostos”, han afirmat.

Els regidors han destacat en roda de premsa els “nefastos” indicadors que reflecteix la liquidació pressupostària, “aprovada pel PSOE tres mesos després del termini màxim fixat per la Llei”, recalquen. Payá ha subratllat amb gran preocupació el “forat” que revela el romanent de tresoreria: el dèficit acumulat aconsegueix la xifra de 2.473.851,87 euros. I és que aquest concepte, resultat de restar el pendent de pagament (obligacions) als diners que es té i a l’arracada de cobrament (drets reconeguts), s’ha triplicat en només un any. En 2020, el romanent era de -847.848,44 euros. En 2019, de 558.812 euros.

El romanent de tresoreria no recull el compte ‘Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost’, és a dir, la qual cosa els populars defineixen com “les factures en el calaix”, que a 31 de desembre ascendien a 703.779 euros, tal com ja va denunciar el PP fa un mes. El “forat” en els comptes municipals, com ha precisat Payá, ja és, per tant, de més de 3,2 milions d’euros.

L’edil ha apuntat que el romanent negatiu “evidència els problemes de liquiditat de l’Ajuntament i, per tant, el risc de no poder pagar a curt termini”. Payá rebutja que l’increment del forat de l’Ajuntament responga a la crisi, tal com afirma el govern municipal. I el demostra amb dades d’altres municipis: Elx va tancar 2021 amb un romanent de 26,6 milions; Sant Vicent del Raspeig, amb 30,5 milions; Villena, amb 25,6 milions. “Quan comparem el romanent d’Alcoi amb el d’altres ajuntaments salta a la vista el mal estat dels comptes municipals”, ha assenyalat Payá.

L’edil ha remarcat que el forat augmente a pesar que l’Ajuntament “a penes realitza inversions”. “L’any passat, segons la liquidació, només va gastar el 14,4% de totes les inversions previstes: 4,5 milions dels 31,6 pressupostats després de totes les modificacions pressupostàries introduïdes al llarg 2021. L’any passat el PSOE va registrar el pitjor nivell d’inversió dels últims anys. Es va deixar per executar 27 milions d’euros pressupostats per a projectes. Així és impossible que la ciutat avance”, ha apuntat Payá.

La liquidació també “posa de manifest que els ingressos corrents no són suficients per a pagar les despeses municipals. La conseqüència és que diners que hauria de destinar-se a inversions acaba utilitzat per a pagar la despesa corrent, la qual cosa deixa a l’Ajuntament amb un forat cada vegada major i amb els projectes d’inversió per fer”, ha dit. Segons el PP, l’Ajuntament té per fer projectes per valor de 13 milions d’euros.

Payá ha lamentat que el PSOE “traga pit” d’haver obtingut un resultat pressupostari positiu de 316.543,41 euros. Sobretot perquè “a part de no executar inversions, eixe resultat posa de manifest l’incompliment del pressupost. En matèria d’ingressos, d’una previsió de 69,6 milions, l’Ajuntament només va cobrar 60,5 milions. Quant a despeses, dels 69,6 pressupostats només va gastar 58,4 milions. Els números deixen clar que el PSOE no executa el que està previst”, ha afegit.

Ruiz, per part seua, ha advertit de les conseqüències de tancar 2021 amb un romanent de tresoreria negatiu. “Segons la Llei, l’Ajuntament ha de reduir despeses en el pressupost de 2022 i comprometre’s a aprovar el de 2023 amb superàvit”, conclou.

Send this to a friend