El PP denúncia davant el Síndic la falta de transparència del govern municipal

Assegura que l'organisme empara les seues queixes i demana que l'Ajuntament adopte mesures sobre aquest tema

El PP sol·licita un estudi sobre les causes de l'alta incidència Covid
El portaveu popular Enrique Ruiz en una intervenció durant un Ple municipal | Arxiu

El Síndic de Greuges qüestiona la falta de transparència del govern municipal d’Alcoi, segons posa de manifest el Partit Popular. Després de la queixa formulada davant el defensor del poble valencià, l’informe emés revela, segons el parer dels populars, que “l’executiu que presideix Antonio Francés vulnera els drets dels regidors de l’oposició en negar-los l’accés a expedients i a còpia de documents, restringir-los l’accés al registre i a dades econòmiques, i evitar que regidors delegats acudisquen a comissions per a informar sobre les seues delegacions”. Segons això, el Síndic ofereix empara al PP i recomana a l’Ajuntament que adopte “totes les mesures que siguen necessàries per a facilitar i millorar l’accés a la informació pública”.

El portaveu Enrique Ruiz explica que “el primer any de legislatura ha sigut molt dur perquè ens hem trobat amb un govern autoritari i amb tics antidemocràtics que ha fet tot el possible per impedir la nostra funció de control”. Davant aquesta situació, el PP va presentar una queixa al Síndic de Greuges, al qual va alertar de les citades “traves” que Francés posa a l’oposició.

En aquest sentit, des del PP incideixen en què “tots els punts de controvèrsia plantejats en la queixa del PP han sigut confirmats pel Síndic, que adverteix de la necessitat d’aprofundir en els mecanismes de participació ciutadana i reforçar la pràctica democràtica i la transparència en l’actuació administrativa”. En la seua resposta, Ángel Luna “és molt contundent davant els arguments amb els quals el govern del PSOE tracta de justificar la falta de transparència”. I afigen: “Convé recordar que per a ser transparent no és necessària una normativa que impose l’obligació de ser-ho. És suficient amb la voluntat de voler ser transparent”.

Entre els arguments que utilitza el Síndic, els populars destaquen que “deixa clar que les traves del govern als regidors en l’oposició posen, encara que siga de manera indirecta, obstacles improcedents a la plena efectivitat del dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics, pedra angular del nostre sistema democràtic. I afig que tots els regidors tenen els mateixos drets i les mateixes obligacions. El Síndic retrau fins i tot que es tracte d’argumentar la seua opacitat amb jurisprudència molt antiga i superada per les noves lleis de transparència aprovades”.

Un dels principals problemes als quals s’enfronta l’oposició és la limitació d’accés al registre, remarca Ruiz: “Consultar i analitzar el registre és la millor manera de mantindre un control sobre el que passa a la ciutat i a l’Ajuntament”. Sobre aquest tema, el Síndic rebutja que puga denegar-se aqueix accés sota l’argument que la informació continga dades que afecten la privacitat de les persones.

Amb tot, el Síndic també secunda la queixa del PP entorn de l’absència dels regidors del govern en les comissions en les quals es tracten assumptes de la seua competència.

El portaveu del PP confia que l’informe del Síndic “canvie l’actitud del govern”.

Send this to a friend