El PP exigeix a Francés aclarir què farà per a pal·liar el dèficit de 2021

Ruiz retrau el “forat generat pel PSOE, la irresponsable gestió del qual obliga per Llei a aprovar els comptes de 2023 amb superàvit”

El PP exigeix a Francés aclarir
El portaveu popular durant un ple municipal.

El Partit Popular alerta de “les primeres conseqüències de la delicada situació econòmica de l’Ajuntament d’Alcoi per la irresponsable gestió del govern socialista de Toni Francés”. Segons avancen, l’executiu local porta al ple d’aquest divendres mesures per a pal·liar el dèficit de 2.473.851,87 euros del pressupost de 2021: retallar 500.000 euros en el pressupost de 2022 i el compromís d’aprovar el pressupost de 2023 amb un superàvit d’1.973.851,57 euros (diferència entre el dèficit i el mig milió d’euros retallat en 2022). El portaveu del PP, Quique Ruiz, insta el govern que explique “com pensa obtindre aqueix superàvit”: pujant impostos o retallant despeses, ajudes i subvencions, són les opcions segons el PP.

Ruiz destaca que “malgrat els intents del PSOE per ocultar l’estat real de l’economia de l’Ajuntament, la liquidació del pressupost corrobora les nostres denúncies i obliga a adoptar mesures dràstiques per a tapar el forat que el govern està provocant en les arques municipals”.

Cal recordar que la liquidació del pressupost de 2021 llança un romanent de tresoreria negatiu de 2,47 milions d’euros. El romanent de tresoreria és, tal com remarquen els populars, el paràmetre de referència per a determinar l’estat de salut de l’economia de l’ajuntament. “Indica si amb els diners que té en caixa més el que li deuen l’Ajuntament pot pagar tot el que deu”, assenyalen, alhora que remarquen que el saldo marca un dèficit que s’ha multiplicat per cinc en tres anys: de 558.812,84 euros en 2019 a 2.473.851,87 euros. “El forat és cada vegada més gran i el PSOE segueix obstinat a prorrogar el descontrol econòmic” de l’Ajuntament, adverteix Ruiz.

La legislació obliga als ajuntaments amb romanent de tresoreria negatiu a compensar el dèficit. La primera conseqüència, segons la Llei, del “forat”, és retallar partides d’aquest any 2022. En concret es reduiran del pressupost vigent 500.000€ que anul·laran fins i tot partides destinades a la dinamització comercial.

El portaveu del PP té clar que aqueix superàvit només es pot aconseguir per dues vies o per una mescla d’ambdues: per la via de l’augment d’impostos o per la via de les retallades de serveis. “El PSOE ha d’explicar als alcoians quines conseqüències concretes tindrà una gestió irresponsable que està engrandint el forat econòmic de l’Ajuntament”, recalca Ruiz.

El regidor lamenta que “en lloc de fer un discurs triomfalista i ocultar la situació real de l’ajuntament, l’alcalde, en primera persona, no informe els alcoians de les conseqüències legals de tancar un pressupost amb dèficit. Conseqüències que passen per una reducció de serveis o per un augment d’impostos”.

Ruiz apunta que al govern de Toni Francés “no li ha tremolat la mà a l’hora de crear nous impostos, com el de clavegueram. Si té pensat pujar els impostos per a cobrir el forat que ha generat la seua mala gestió ha de dir-ho clarament”, conclou l’edil.

Send this to a friend