El sector hostaler es queixa del seriós dèficit de mà d’obra qualificada

Veuen en la falta de professionalització una de les principals causes, unit també a unes condicions laborals que a vegades, fan d'ell un ofici poc apetible

El sector hostaler es queixa
Un cambrer servint als comensals en un restaurant.

La falta de personal també està afectant l’hostaleria de la zona. El propi secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, reconeixia dijous passat, durant una reunió amb empresaris del sector, i a propòsit de la signatura del conveni per al CdT (Centre de Turisme) d’Alcoi, que “ara la formació és més important que mai davant l’enorme dificultat que hi ha en aquests moments per a trobar mà d’obra professional”. Un problema, el de la falta de cambrers, que està posant en dificultats a l’hostaleria en la costa, a més de cara a la campanya estival, però que també es fa extensiu a la zona de l’interior.

De fet, “fa anys que venim alertant d’aquesta situació”, exposa la presidenta de l’Associació Alacant Turisme Interior, *Indira Amaya, que precisament va traslladar el problema a l’últim ple de la Cambra de Comerç d’Alcoi. “Sabem que la solució és complexa –reconeix– però no podem tirar la tovallola, és necessari treballar per a corregir-la en la mesura que siga possible, per a dignificar la professió, fomentar l’emprenedoria… Anar als col·legis i parlar als joves que aquesta és una professió de futur”, remarca Amaya.

Quant als diversos factors que han portat a aquesta situació que qualifiquen com a “alarmant”, cal indicar que tradicionalment s’ha considerat un sector precari, amb molt d’intrusisme, amb una estacionalitat curta, falta de dies de festa i hores de descans, impossibilitat de progrés professional, etcètera. “És un ofici molt sacrificat, moltes vegades mal remunerat, falta professionalitat, hi ha empresaris que no demanen titulació, i al final fa que si no és una cosa vocacional, perquè no es veu com una professió atractiva per als joves”, assenyala Vicent Mompó, responsable del departament d’Hostaleria i Turisme de l’institut de *Batoi, on es poden estudiar els cicles de Serveis en Restauració i de Cuina i Gastronomia, tots dos de grau mitjà, i un superior de Direcció de Cuina.

Mompó explica que en els últims anys ha decaigut la demanda de matrícules, especialment en el cicle de Serveis de Restauració. “És com el germà pobre de la família professional i molts entren i encara ni tenen clar a què es volen dedicar, el sector es queixa d’una falta de vocacions però cal veure també les condicions laborals en molts casos”, comenta el professor.

Però a l’escassetat de professionals s’uneixen els efectes de la pandèmia, que durant quasi dos anys ha condemnat al sector a la inestabilitat i molts treballadors han optat per canviar d’ofici. Així ho apunta Ramón Reche, empresari restaurador, com també observa que “Alcoi no és de tradició hostalera i això es nota, cal començar a professionalitzar el sector, qualsevol treballa de cambrer hui dia, l’ofici està completament devaluat. Quina costa un café ací i quina costa a París?, perquè amb això t’ho dic tot”, destaca Reche. Tanmateix, cada vegada hi ha menys gent disposada a servir taules o posar copes. Capacitació i formació seran la clau d’ara en avant.

Advertisements

Send this to a friend