El skate, més que una moda de carrer

Aquesta nova disciplina olímpica comptarà amb nou club i escola local

El skate, més que una moda de carrer
La primera escola local va començar a funcionar durant la setmana passada Santa després d’una convocatòria per xarxes socials

Les paradoxes del nostre esport porten al fet que la ciutat tinga instal·lacions –no una, sinó dues específiques–, compte amb ‘skaters’ de renom dins del panorama nacional, fins i tot el suport d’una de les empreses més potents en l’organització d’esdeveniments per tota la geografia estatal, però en canvi no dispose de club propi que aglutine tot el talent local, ni per descomptat una escola que garantisca el futur d’un esport que per primera vegada aquest estiu serà olímpic a Tokio 2021.

Una incongruència que des del propi col·lectiu es vol reparar amb la presa d’una sèrie de decisions per a definitivament passar a l’acció i que el skate –la pràctica del monopatí de tota la vida– deixe de ser una il·lusió virtual per a molts xiquets i xiquetes que els agradaria iniciar-se, però que fins ara no tenien aqueix entorn idoni que els portara més enllà d’una simple pràctica de carrer i dotar-lo així de la infraestructura necessària per a convertir-lo en un esport més dins de l’oferta local.

Aqueix salt del no-res compte amb la implicació de la pròpia comunitat ‘skater’ de la ciutat, del Centre d’Esports portant avant el projecte de construcció del skatepark davall del pont de Cervantes i, últimament, de la Federació Valenciana de Patinatge, que s’està encarregant de formalitzar el Club Alcoi Skateboarding, que en breus dates es convertirà en el primer club local d’aquesta disciplina esportiva.

Al capdavant de totes aquestes sinergies al voltant del skate local se situen Nacho García ‘Fhire’ i Alejandro Beneito ‘Pelu’, dos personatges, cadascun en la seua parcel·la, amb el seu cartell a nivell nacional, que han decidit unir esforços i la seua experiència en aquest esport per a posar-se al capdavant d’aquesta nova entitat local, però sobretot embarcar-se en el seu foment com a disciplina esportiva entorn de la primera escola local, sota la denominació de Skatelearn.

Els primers passos van ser donats aquesta passada Setmana Santa, aprofitant les vacances escolars, a través d’una convocatòria per les xarxes socials que va tindre una resposta immediata. “No volem que siga una qüestió només local, estem oberts a la comarca, fins i tot a nivell provincial si fa falta. Lo nostre és pura vocació i aquestes setmanes ens han demostrat que és possible tindre una escola a nivell local i créixer”, explica Fhire.

De moment no arriben a la desena, són nou alumnes permanents i el seu major orgull és comptar amb un ‘skater’ de 47 anys i un altre que vinga de Muro. “De moment estem dos dies a la setmana, els dimarts i els dijous, de 17,30 a 19 hores, amb classes bé al parc de Batoi o en el skatepark de Cervantes. Tenim la sort de comptar amb dues instal·lacions a la ciutat que ens permeten practicar tant el skate de carrer com de rampa. Fins i tot també utilitzem el denominat parc dels tubs en la Zona Nord per a segons que tipus d’activitats”, apunta Pelu.

Tots dos que es mostren sorpresos de la resposta obtinguda i també de la reacció tan positiva d’alguns pares després de llançar l’escola. “Ens han donat l’enhorabona i ens han animat molt a tirar cap avant. És com si portaren anys esperant una iniciativa així. Molts dels alumnes que tenim són xiquets que no tenien el seu espai en esports anomenats convencionals com puga ser el futbol, el bàsquet o la gimnàstica, i que ací han trobat el seu vertader món. Era xavals, molts d’ells, que els costava relacionar-se i que només volien jugar a la videoconsola”, explica Fhire.

Una altra qüestió que els ha sorprés ha sigut veure que han tingut més peticions de xiques que de xics. “Veuen que el skate no és una qüestió d’edats ni de gènere. És un esport que ensenya valors que després pots traslladar al teu dia a dia. Ací falles i t’alces, s’accepta la fallada. És una qüestió de perseverança, de ser constant a l’hora d’executar un truc fins que t’isca. Quan ho aconsegueixes, eres la persona més feliç del món”, resol Pelu.

Van començar per Setmana Santa amb un curs d’iniciació. La idea és seguir avant amb classes de perfeccionament i tecnificació a mesura que avance el nivell de les classes. També es vol crear una espècie de beques per a aquells alumnes amb escassos recursos econòmics però amb un gran potencial esportiu per a continuar millorant. “En la mesura de les nostres possibilitats volem ajudar a tot aquell que vulga aprendre i superar-se. La nostra idea és crear un grup de xavals molt potent amb ganes d’aprendre i créixer com a esportistes. El skate va nàixer com una pràctica de carrer i actualment ja és un esport més, a més olímpic, amb el que això suposa per al seu creixement de cara al futur. Hi ha darrere una metodologia de treball que nosaltres volem aplicar”, apunten tots dos alhora que expliquen que un dels seus projectes és organitzar aquest estiu un Campus de caràcter nacional aprofitant les infraestructures que ofereix la ciutat a tots els nivells.

Advertisements

Send this to a friend