El TSJ declara nul·la l’ordenança sobre la conversió en zona de vianants del Centre

Després de la denúncia dels veïns, per la qual cosa de moment continuaran les restriccions però les sancions queden sense efecte

El TSJ declara nul·la l'ordenança sobre la conversió en zona de vianants del Centre
Gent caminant pel carrer Sant Llorenç. ARXIU

La conversió en zona de vianants del Centre ha escrit un capítol més en la seua curta però controvertida història, després que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana haja declarat nul·la de ple dret l’ordenança municipal, que els veïns van portar al jutjat després de la seua aprovació, al febrer de 2021. La sentència, datada al juliol però feta pública aquesta setmana pels demandants, encara no és ferm, sinó que contra ella cap recurs, una via que l’Ajuntament es va afanyar a anunciar ahir mateix.
La fallada del TSJ estableix com a principal argument per a anul·lar l’ordenança, la falta de participació ciutadana al·legada pels veïns i, en aquest sentit, assenyala literalment que “l’únic document que aquest Ajuntament va sotmetre a consulta pública prèvia va ser l’esborrany de projecte d’ordenança municipal (…), acompanyat només d’un pla que assenyalava l’àrea d’afecció”. A continuació, l’alt tribunal detalla la sèrie de documents que no es van incloure en aquesta consulta prèvia.
En la seua compareixença davant els mitjans ahir divendres, el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, va explicar que aquesta situació correspon a “una primera exposició pública” de l’ordenança, on, reconeix, van cometre alguns “defectes de forma, però no de fons”, defensa Jordi Martínez, qui afig que posteriorment l’Ajuntament va aportar la documentació completa.
Així les coses, la sentència del TSJ suposa suspendre temporalment la conversió en zona de vianants –no anul·lar-la, de moment– i això, a efectes pràctics, implica que es mantindran les restriccions de circulació però les sancions no es cobraran mentre l’ordenança continue suspesa, és a dir, mentre es resol el recurs que l’Ajuntament ha anunciat que presentarà de cara a intentar “esmenar”, en paraules de Jordi Martínez, les erradess detectades en el procés.
L’Ajuntament ja treballa en aquesta qüestió i, segons el responsable municipal, “la setmana que ve ja podrà passar a exposició pública”, per a després portar-la una altra vegada al Ple i exposar l’ordenança novament, de cara a la seua aprovació definitiva.
D’altra banda, Martínez defensa que sí que va haver-hi participació prèvia, apuntant sobre aquest tema que es van dur a terme “més de vint reunions amb veïns i comerciants”, i recorda també que el PP no va presentar al·legacions durant el procés, “només crítiques” directes al govern municipal.

L’OPINIÓ DE GUANYAR

Per a Guanyar, la sentència contra la conversió en zona de vianants “evidencia que la participació ciutadana del govern és insuficient”, com també que “tal com reclamava *Guanyar, les formes no van ser les correctes”.

L’AJUNTAMENT RECORRE I TREBALLA EN UNA ALTRA ORDENANÇA

Jordi Martínez explica que l’Ajuntament, paral·lelament al recurs, treballarà en una ordenança de zona de baixes emissions, en la qual quedaria inclosa la pròpia conversió en zona de vianants amb la documentació requerida en la sentència del Tribunal Superior de Justícia, i per a la qual es desenvolupara un nou procés de participació. “Estem convençuts del camí que hem iniciat”, afirma l’edil, que veu en la conversió en zona de vianants una aposta “de futur” de cara a “la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”.

Send this to a friend