Els artesans festers creen una Federació per a unir forces

Amb la intenció d'obtindre ajudes i ser reconeguts com a empresaris

Els artesans festers creen una Federació per a unir forces
Presentació de FEMIC a l’Àgora.

Els professionals que es dediquen a les festes de Moros i Cristians són sens dubte, dels més afectats per la Covid-19, una crisi que ha provocat la suspensió d’aquests festejos, els quals, si tot va bé, podran eixir al carrer de nou l’any vinent.

De cara a l’obtenció de les ajudes nascudes des de les administracions per a fer front a la situació actual, aquests artesans s’han trobat amb nombroses dificultats al no estar reconeguts i englobats en un sector o en un treball en concret. Precisament, amb l’objectiu d’estar unificats i de ser reconeguts com a empresaris i professionals afectats, a l’Àgora d’Alcoi s’ha presentat i creat oficialment la Federació d’Empresaris Artesans dels Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana (FEMIC).

El president d’AMICA (Associació d’Artesans de Moros i Cristians d’Alcoi), Modesto Moiña, ha sigut un dels encarregats d’escenificar la signatura de la constitució de la Federació conjuntament amb la presidenta de l’Associació d’Artesans de Villena, Ángela Jordán.

Malgrat això, en aquesta Federació s’engloben associacions d’artesans de moltes altres localitats, com Elda, Petrer, Ontinyent o la Vila Joiosa. En total, són al voltant de 60 les empreses que formen part d’aquesta iniciativa que naix en un moment molt complicat per al sector, i es convida a les que vulguen sumar-se a fer-ho.

Moiña va explicar que “tenim ganes de fer coses. La Federació es crea amb la intenció de buscar beneficis com a empreses, que se’ns reconega com a tal i no com a confecció”. Un altre dels propòsits és que “ens baixen l’IVA al 10%, igual que en l’artesania fallera”.

A la presentació d’aquesta federació, que és la primera que naix en la Comunitat Valenciana vinculada als Moros i Cristians també van acudir representants artesans d’altres localitats. Així mateix, també estaven l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, i el de Villena, Fulgencio Cerdán. Precisament en totes dues localitats s’han llançat durant aquest temps ajudes específiques per al sector.

En el cas d’Alcoi, el primer edil va anunciar que la intenció és posar en marxa una nova línia d’ajudes.

Tots dos van coincidir que la creació de FEMIC és de gran importància i que compten amb el seu suport i reconeixement.

Send this to a friend