Els casos de violència de gènere continuen creixent després de la pandèmia

Demà es commemora el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones

Creixen els casos de violència de gènere
Mesa informativa d’Acovifa, el dijous, en el mercat de Sant Roc. XAVI TEROL

Des de finals del mes d’octubre, i al llarg d’aquestes setmanes, s’estan duent a terme diverses activitats en el marc de la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Precisament serà aquest dijous quan tinga lloc l’acte central, amb la lectura del manifest en la plaça d’Espanya d’Alcoi, a partir de les 12 hores, mentre que hi va haver altres activitats el dilluns, com a tallers d’apoderament i risoterapia, que han comptat amb un gran acolliment, i dissabte que ve dia 27, quan hi haurà també teatre en el Centre Cultural (19’30 hores).

L’any passat ja es va alertar d’una recrudescència dels casos de violència de gènere després del confinament. Una alerta que es manté, ja que, l’augment d’aquestes situacions es continua produint. La psicòloga i coordinadora d’Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte a Alacant, Concepción Sánchez, assegura que “la violència masclista s’ha empitjorat ja que ha augmentat el nombre de denúncies per violència de gènere”, afig que “això és una cosa que es preveia ja que durant el confinament existien obstacles per a poder accedir als diferents recursos d’assistència especialitzada, a més de que la convivència amb l’agressor impedia aquest accés. Durant l’estat d’alarma, les oficines van continuar prestant els serveis d’assistència jurídica, psicològica i social per part de tots professionals de manera telefònica i les provincials ho van fer de manera presencial. Una vegada finalitzades les restriccions per la pandèmia i després de la millora de la situació sanitària ha permés que afloren els casos de maltractament”.

Quant a l’Oficina d’Atenció a Víctimes del Delicte d’Alcoi, “gran part de les víctimes que acudeixen a l’oficina són víctimes de violència de gènere”, i argumenta que “s’han obert 90 expedients d’Ordres de Protecció i a més 6 víctimes procedeixen d’altres partits judicials que s’han traslladat a Alcoi”.

Sánchez remarca la labor que es realitza des de la citada oficina a Alcoi: “l’accés és lliure sense ser necessari acudir amb denúncia. Es realitza una atenció proactiva, ja que es contacta amb totes les víctimes una vegada rebudes les resolucions remeses per l’òrgan judicial que les dicta, i s’individualitzen els recursos i ajudes als quals les víctimes de violència de gènere tenen dret”.

Send this to a friend