Els pressupostos participatius de la Generalitat desbloquegen tres projectes per a Alcoi

Dels nou projectes presentats per veïns d'aquesta ciutat, finalment han sigut aprovats cinc

Els pressupostos participatius de la Generalitat desbloquegen tres projectes per a Alcoi
La rehabilitació de les fàbriques del Molinar és el projecte amb major partida en els pressupostos participatius de la Generalitat. | ARXIU

L’any passat, la Generalitat Valenciana posava en marxa un procés pilot de participació ciutadana per a l’elaboració dels primers pressupostos participatius per a l’exercici 2022, amb una dotació en conjunt de més de 87 milions d’euros. A l’hora de presentar propostes, la ciutadania podia fer-ho lliurement, sempre que no excediren la dotació econòmica establida per a la seua àrea territorial corresponent, que en el cas de les Comarques Centrals, on es troba circumscrita Alcoi, era d’una mica més de 13,7 milions d’euros.

Dels nou projectes presentats per veïns d’aquesta ciutat, finalment han sigut aprovats cinc, descartant dues ja en curs, com són la reforma de l’institut Andreu Sempere i l’ampliació de l’Hospital, i altres dos que van ser considerats inviables per l’administració autonòmica: un servei de suport comunicatiu a l’escola pública i la rehabilitació del barri de La Sang. Per contra, han tirat avant cinc projectes, tres dels quals són molt demandats des de fa anys i gràcies a aquest nou recurs de finançament i a la iniciativa ciutadana, podran dur-se a terme.

Per al qual s’ha destinat major quantia, en concret 940.000 euros, és la rehabilitació del conjunt històric del Molinar un projecte al qual se sumaran els fons europeus de l’anunciat Pla de Sostenibilitat Turística, que compta amb una partida de 225.000 euros, en aquest cas per a la creació d’un centre d’interpretació. Al costat d’aquest, hi haurà una dotació de 500.000 euros per a construir el reivindicat pàrquing de l’hospital Verge dels Lliris, com també els pressupostos participatius de la Generalitat han aconseguit desbloquejar la pretesa rehabilitació del Teatre Principal, que rebrà 120.000 euros i permetran ampliar el pressupost municipal destinat a aquest projecte.

D’altra banda, també han sigut aprovats per a Alcoi 200.000 euros en concepte de ‘Rehabilitació del Centre històric’, i altres 600.000 per a l’adquisició d’una antiga fàbrica on es poguera habilitar un espai de creació artística.

La quantitat global destinada a Alcoi s’eleva a 2’4 milions, que representen un 30% de l’import total concedit a les Comarques Centrals –quasi 8 milions– per a 14 projectes. La regidora de Democràcia Participativa d’Alcoi, Teresa Sanjuán, remarca aquesta dada i “la importància de participar en aquests processos, per això insistim tant amb els pressupostos participatius locals cada any”.

Indicar que la convocatòria de la Generalitat és bianual, per la qual cosa les propostes guanyadores s’executaran al llarg de 2022 i 2023, i la licitació dels projectes serà a càrrec de la pròpia administració autonòmica.

Send this to a friend