Els tocs tradicionals de campanes van sonar a Cocentaina

La mostra va ser organitzada per ‘Els Campaners del Comtat’

Els tocs tradicionals de campanes van sonar a Cocentaina
Els Campaners del Comtat organitzren l’acte.

La ‘Colla de Campaners del Comtat’ va efectuar dissabte passat una interessant mostra de tocs tradicionals de campanes a Cocentaina, una cita que va tindre lloc a l’església del Convent dels Pares Franciscans. Aquesta activitat, segons va informar també el Consistori contestà, va estar emmarcada dins de les activitats previstes entorn de la festivitat de ‘La Corriola’ ja que el toc incessant de la campana de l’ermita de Santa Bàrbara és una de les característiques d’aquesta antiquíssima celebració.
L’esmentada mostra es va desenvolupar en dos torns, a les onze del matí així com a les dotze i mitja del migdia, i els assistents van poder descobrir a través del campanar de l’església de Sant Sebastià com les campanes anunciaven antany al poble la defunció d’una dona o d’un sacerdot, l’arribada de les tempestes o que s’estava produint qualsevol tipus d’alarma. A més, es van explicar altres voltejos generals amb caràcter festiu com els que s’executen durant les romeries i la recreació va finalitzar amb el que a les comarques de l’Alcoià i el Comtat es coneix com ‘La Diana Florejà’: “és un toc continu en el qual participen les quatre campanes de la torre advertint que és dia de festa major. A intervals van parant però una d’elles, de menor a major, continua repicant fins que tornen a voltejar totes juntes” va explicar en l’acte Josep Jordà i Sala, un dels integrants de l’esmentada ‘Colla de Campaners del Comtat’.
La jornada va finalitzar amb una visita a l’interior del mateix Convent dels Franciscans en la qual els assistents van poder recórrer l’església, el claustre baix amb el seu corresponent pati, estades com la sagristia i la cuina, el pati interior, la capella del ‘trasaltar’ amb les seues impressionants pintures de la cúpula o l’estada privada des de la qual els Comtes de Cocentaina seguien les celebracions religioses.

Send this to a friend