En els últims mesos han augmentat els usuaris atesos per Creu Roja

La previsió inicial per a enguany ha canviat a causa de la conjuntura social i econòmica del nostre país

En els últims mesos han augmentat els usuaris atesos per Creu Roja
Voluntaris de Creu Roja Alcoi en el banc d’aliments. | XAVI TEROL

Per a aquest any 2022, la previsió de Creu Roja Alcoi era, una vegada la pandèmia de la COVID-19 semblava que quedava arrere, que les xifres de persones ateses disminuïra, especialment quant a lliurament d’aliments es refereix. No obstant això, durant els últims mesos, els usuaris han incrementat: “estem desbordats”, assegura María José Mayor, voluntària de Creu Roja i una de les persones encarregades del banc d’aliments.

Actualment, la mitjana mensual de famílies ateses és d’unes 100, una dada molt llunyana a les 700 que es van aconseguir durant la pandèmia, no obstant això, és una xifra que està en increment. Segons dades aportades pel Director Tècnic Local, Pablo Granados, entre gener i octubre, hi ha hagut 954 lliuraments, d’ací la mitjana de quasi el centenar de famílies. “A eixa dada cal sumar les noves derivacions que ens estan arribant aquestes setmanes”, apunten. A més, algunes d’aqueixes derivacions són persones que, passats els sis mesos estipulats per Creu Roja d’atenció, ja que l’objectiu és no cronificar aqueixes atencions, han hagut de renovar aquesta atenció.

Actualment hi ha molts perfils de persones atesos per Creu Roja a la nostra ciutat, des de jubilats la pensió dels quals no aconsegueix per a cobrir les despeses mínimes, a persones que viuen soles, segons comenta Javier Olcina, voluntari, –que vivien amb els seus pares, separades o vídues– i que, per la seua edat, ja els resulta molt complicat trobar treball, o també, persones que fins ara han estat treballant i no han requerit d’ajudes, però que s’han quedat sense ocupació.

Sobre aquest últim grup, des de Creu Roja apunten que s’estan trobant casos de persones que “tenen vergonya” de demanar aqueixa ajuda. “És una cosa que habitualment no ocorria abans amb els usuaris que ateníem”, assenyalen.

Així mateix, el perfil d’usuaris ha canviat, el 80% són persones de nacionalitat espanyola. “Hem tingut èpoques de 50-50”, és a dir, la meitat usuaris espanyols, i l’altra meitat, d’altres nacionalitats.

Sobre aquest tema, s’ha registre un repunt de persones d’origen hispà: “amb la crisi de 2008 van tornar al seu país, ara, després de la pandèmia, han tornat”, remarca la Treballadora Social, Mónica Guillem.

A més, apunten que, han notat molt el descens de l’atenció a bebés, ja que “no ens demanen llet de continuació o potets”, els únics bebés que han atés “són de famílies ucraïneses que han vingut”.

ALIMENTS NO PERIBLES
Sobre el banc d’aliments, des de Creu Roja s’apunta que ells compten amb aliments no peribles. Major assenyala que “tenim un grup tan divers, amb diferents maneres d’alimentar-se, que és impossible tindre la quantitat i varietat d’aliments que els usuaris estan acostumats a menjar”. A més, no disposen d’aliments frescos. Davant això, s’està plantejant entregar una targeta amb determinada quantitat de diners perquè els usuaris puguen anar a comprar el seu menjar, i d’altra banda, en moments concrets, també es fa lliurament de tiquets per a obtindre aliments frescos.

De cara a Nadal, Creu Roja ha rebut una donació de 3.900 euros de l’Obra Social La Caixa, amb la qual han comprat aliments extres per a aquestes dates tan assenyalades.

POBRESA ENERGÈTICA
Un dels aspectes a tindre molt en compte en l’actualitat és l’augment dels preus de les energies. Sobre aquest tema, a més del propi menjar, els usuaris de Creu Roja sol·liciten també bombones de butà o ajudes econòmiques per a pagar les factures.

Guillem parla sobre el Pla Reacciona posat en marxa des de fa un temps per part de Creu Roja, i que consisteix en tallers per a donar pautes als usuaris a ser més eficients energèticament a casa, a més d’oferir ajudes per a pagar els rebuts. Avancen que, amb la recent arribada del fred i la conseqüent pujada dels rebuts “hi haurà molta gent que no podrà pagar”, i que fins ara aqueixa situació s’ha retardat perquè el clima no ha sigut del tot desfavorable en els últims mesos malgrat finalitzar l’estiu.

Send this to a friend